Le Pain et le Vin
‘Nieuwe deftigheid’ voor gesettelde laatbloeiers in Ukkel.
Het restaurant heeft een ‘uitgepuurde’ inrichting met veel zuiver wit en natuurhout, met leer beklede stoelen en banken en fraai gedekte tafels. De bediening is in handen van jonge mensen met persoonlijkheid, die je aankijken en iets te vertellen hebben maar… helaas geen Nederlands spreken. Pierre Mendrowski en zijn keukenkoelies zorgen voor oprechte kookkunst. Er is ook een banketbakker, die verzoekt om de nagerechten aan het begin van de maaltijd door te geven. Xavier Faber is de sommelier. Deze wijnwijsneus behaalde de titel van ‘meilleur sommelier de Belgique 2000’ en laat de meest geblaseerde wijnliefhebbers iets ontdekken.
Wij kwamen op een zwoele nazomeravond, maakten gebruik van het magisch-groene terras en bevonden ons tussen verzorgde hiphoppers en gesettelde laatbloeiers. Voor ons en rond ons verschenen fijne maar kleine bereidingen voor grote prijzen, zoals ravioli met schaaldieren, waterkerscrème en zomertruffel (888 frank/22,07 euro), gebakken langoustines met voorbeeldige risotto (945 frank/23,43 euro), landelijke tomatentaart met olijvencrème (483 frank/11,97 euro), matige kabeljauw uit de oven met een (te) rijke puree van aardappel en olijven, pistou van raketsla en room- en geitenkaassaus (761 frank/18,86 euro), correcte zeebaars met tomaten (863 frank/21,39 euro) en, als afsluiters, bosbessentaart (302 frank/7,49 euro) en fraai versierd chocoladegebak (324 frank/8,03 euro).
Wij volgden blindelings het advies van de assistent-sommelier en de glazen werden gevuld met een correct geprijsde, smakelijke Californische chardonnay, domaine Santa Emiliana (897 frank/22,24 euro) en een prachtige Argentijnse tempranillo Mendoza Q-Wine, Vina Santa Julia, die wij op onze rekening terugvonden voor… 1715 frank/42,51 euro. Dat vonden wij onbehoorlijk: als men een wijn zonder prijsvermelding voorstelt, mag deze niet duurder zijn dan 1000 frank.
Pieter van Doveren
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier