Koel vastgoed
Als projectontwikkelaar is Levi Dewaegenaere bekend van de bedrijven uit de Urban Capital-groep. Dat Dewaegenaere zijn medischekoelmachinebedrijf deels vanuit zijn vastgoedactiviteiten financiert, bevestigt hij zelf. Documenten die de redactie kon inkijken, maken duidelijk hoe hij dat doet. Die zijn door twee bedrijfsrevisorenkantoren opgesteld nadat in mei 2013 op verzoek van ING sekwesters werden aangesteld bij WAE Newco en vervolgens een voorlopige bewindvoerder voor de hele groep, inclusief de vastgoedactiviteiten.
De 300.000 euro kapitaal waarmee WAE Newco is opgericht, blijkt van de vastgoedvennootschappen van Levi Dewaegenaere te komen. Het is in schijven volgestort die daarna in een carrousel bijna direct weer aan de vastgoedpoot zijn uitgeleend. De aankoop van 300.000 euro aan activa van het oude, bijna failliete Waegener werd verrekend met diverse rekeningen-courant bij datzelfde bedrijf, zodat ook daar geen geld binnenkwam. Hoewel de kas dus leeg is, blijft Dewaegenaere zichzelf, alvast in de maanden na de oprichting, bij WAE Newco een vergoeding van 35.000 euro per maand toekennen.
De boekhouding van de groep blijkt een ondoorzichtig netwerk van onderlinge vorderingen en schulden. De revisoren besluiten dat de groep kapseist zodra één bedrijf failliet wordt verklaard, wat elke dag kan gebeuren. De advocaat van Dewaegenaere, Youri Steverlynck, slaagt er echter in een andere bedrijfsrevisor te laten aanwijzen, Piet Vermeeren. Hem weet Levi Dewaegenaere te overtuigen dat de groep wel degelijk solvabel en liquide is.
Youri Steverlynck: “Uiteindelijk heeft die bewindvoerder dat allemaal bekeken en gezegd dat er geen sprake van staking van betaling was en dat hij zijn mandaat als beëindigd beschouwde. Met andere woorden, ‘ik heb het deksel eraf gedaan, ik heb in de pot gekeken, ik heb eraan geroken, het is in orde, ge moogt de soep opeten’. De rechtbank is ons daarin gevolgd.”
Dat betekent niet dat de cashproblemen zijn verdwenen. Toen Tubbax Digital Printing in april de boedel bij Urban Capital Property Development liet afvoeren voor verkoop, beloofde Dewaegenaere prompt van een deel van de schuld — 1500 euro — over te schrijven. Gerechtsdeurwaarder Carsau kreeg een schermafdruk van de overschrijving van 1500 euro te zien.
De volgende dag ontdekte Carsau dat er slechts 1,6 euro op zijn rekening was overgeschreven. Hij vond ook een dagvaarding dat de in beslag genomen goederen bij een ander Urban Capital-bedrijf horen en moeten worden teruggegeven.
De jongste dagvaarding komt van een aannemer die op voorwaarde van contante betaling tijdens de kerstvakantie doorwerkte om panden te slopen aan de Antwerpse Charlottalei, opdat de Urban Capital-groep een boete kon ontlopen. Betaling is beloofd. Maandag was het nog wachten.
Niet verwonderlijk dat Urban Capital al een tijd grote moeite heeft om nog financiering bij een bank te vinden. Volgens onze informatie komt minstens een deel van de financiering tegenwoordig van Holder, de holding van Tony Gram, de zakenman die een BV werd met de meervoudige uitbouw en verkoop van het tassen- en accessoiremerk Kipling. Hij is de eigenaar van de grond van het Eeman-project van Urban Capital, dat aannemer Hooyberghs in Brasschaat afwerkt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier