JULIE, MELISSA EN HET GERECHT

OOK BLUNDERS BIJ SUPER CLUB & CO.

Het gerechtelijk optreden in de zaak van de ontvoerde kinderen roept om strenge sancties. Maar ook in het Super Club-dossier stapelde het gerecht de fouten op. En komt gewezen minister van Justitie Melchior Wathelet in opspraak. Want het was Wathelet die Maurits De Prins ondanks diens veroordeling voor het uitschrijven van ongedekte cheques tot handelsrechter benoemde. Hetzelfde deed hij met Jos Bosmans. Tegen deze figuur uit het bedrijvenkluwen rond Lavithas was bij de Leuvense onderzoeksrechter klacht ingediend door de vereffenaar van de failliete nv Luc Thibaut & Co Financiers. Bosmans werd door Wathelet die zelf de vereffenaar had aangesteld benoemd in… Leuven. Een slag in het gezicht van duizenden bedrogen spaarders.

Nogmaals blijkt dat er met de slachtoffers van Super Club & Co weinig of geen rekening wordt gehouden. En ook hier had een snel en doortastend optreden veel nieuwe slachtoffers kunnen vermijden. Maar dat kwam er niet, met de gekende gevolgen. Het was Jacques De Lentdecker die als kabinetschef van Wathelet het treuzelen van het Antwerps parket geleid door procureur-generaal François Van Camp, De Lentdeckers voorganger bij Wathelet in deze zaak verdedigde.

Al even opmerkelijk is het verhaal van het handelaarsgezin Goossens-De Schutter, dat in onmin leeft met familielid Marc De Schutter van Lavithas. Sinds ’91 liet het gezin Goossens-De Schutter tientallen klachten in verband met diefstal, huisvredebreuk en vernielingen met miljoenen frank schade optekenen door de Ekerse rijkswacht. Maar van enig onderzoek door het parket is er geen sprake geweest, en dat terwijl de rijkswacht de daders kent.

Samenwerking tussen de parketten in de zaak is er evenmin. Hoewel het telkens om dezelfde personen gaat en de onderlinge geldstromen gekend zijn, werkt elk parket afzonderlijk. Toen de onderzoeksrechter in het dossier Super Club in Antwerpen een anonieme brief kreeg over Lavithas bleek het Antwerpse parket hiervan niet op de hoogte te zijn. Ook hier roept het geklungel vragen op.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck heeft in de zaak van de ontvoerde kinderen het Hof van Cassatie ingeschakeld. Maar is dit Hof, na zijn betwiste rol in het onderzoek naar de Bende van Nijvel en de zaak André Cools, wel geschikt voor deze gerechtelijke schoonmaak ? Men mag zich trouwens niet beperken tot de zaak van de ontvoerde kinderen. In Super Club en nog zoveel andere dossiers faalde het gerecht evenzeer.

MELCHIOR WATHELET Benoemde Maurits De Prins na diens veroordeling voor het uitschrijven van ongedekte cheques nog tot handelsrechter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content