Isabelle Coune (53): ‘Consumentenbescherming mag niet leiden tot bureaucratie’
Een studie wiskunde en actuariaatswetenschappen. Een carrière in verzekeringen. Een vrouw die haar mannetje staat tussen de maatpakken en de dassen. Isabelle Coune legt meer dan twintig jaar ervaring voor in de verzekeringssector. Ze was eerder verantwoordelijk voor de volledige leven- en niet-levenactiviteiten van Generali Belgium en de retailactiviteiten van Nationale Suisse. Sinds vorig jaar stoomt ze P&V mee klaar voor een heerlijke nieuwe wereld.
U werkte twintig jaar voor Generali Belgium, een dochter van de gelijknamige Italiaanse beursgenoteerde verzekeraar. P&V is een coöperatieve groep. Merkt u het verschil?
ISABELLE COUNE. “Ik vind het comfortabel dat we met P&V een strategie voor de lange termijn kunnen uitstippelen. We willen natuurlijk ook een positief financieel resultaat neerzetten, maar niet omdat we aan onze externe aandeelhouders moeten denken. De manier van werken is anders. Alle collega’s zetten zich in voor het belang van de verzekeringsmaatschappij. Er is meer collegialiteit, minder individualisme.”
Waar bent u het afgelopen jaar voornamelijk mee bezig geweest?
COUNE. “We zijn volop bezig P&V goed te positioneren voor de voortdurend veranderende wereld. We willen inspelen op een aantal megatrends. En we werken aan de ontwikkeling van het distributienetwerk.”
Om welke megatrends gaat het?
COUNE. “Ik heb het bijvoorbeeld over solidariteit, de basis voor elke verzekering. We merken dat individuen steeds meer eilandjes zijn. Ze willen nog wel solidair zijn met hun familie en vrienden, maar niet met onbekenden. Dat is een grote uitdaging voor ons.”
Wanneer mogen we de resultaten van die denkoefening verwachten? En wanneer komt P&V met verzekeringsproducten die op die trends inspelen?
COUNE. “We zijn nu volop bezig met de strategie voor de komende drie jaar. U mag de eerste resultaten verwachten vanaf 2015.”
Bereidt u de portefeuille voor op een verdere daling of een stijging van de rentevoeten?
COUNE. “We laten simulaties in de twee richtingen los op de portefeuille. We houden rekening met een Japan-scenario van een jarenlange deflatie en een dalende rente, maar evengoed met een sterke renteopstoot. Je kan niet op alles voorbereid zijn. Je kan wel nagaan welke impact beide scenario’s hebben op de portefeuille, om snel te kunnen reageren indien nodig. Bij een stijging van de rente en inflatie, moeten we bijvoorbeeld hogere bedragen uitbetalen bij schade. De premies van verzekeringen moeten in dat geval snel omhoog.”
De Belgische wetgever voerde het voorbije jaar nieuwe regels in voor verzekeraars, om de consument beter te beschermen. Wat vindt u ervan dat de Belgische verzekeraars nu de Europese beleggersrichtlijn MiFID moeten volgen?
COUNE. “De doelstellingen van MiFID zijn uitstekend. Ik denk niet dat er iemand tegen duidelijke informatie, het beheersen van belangenconflicten, meer transparantie, enzovoort is. We moeten alleen opletten dat de vertaling naar de praktijk niet te bureaucratisch wordt. De consument heeft geen baat bij een teveel aan informatie. We dreigen de klanten ook te verliezen als we te veel vragen stellen om ze beter te leren kennen. De verplichtingen zijn redelijk verregaand. Er komen heel wat paperassen bij kijken.”
I.D.W.
“Individuen zijn steeds meer eilandjes. Ze willen nog wel solidair zijn met hun familie en vrienden, maar niet met onbekenden”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier