‘We moeten wennen aan lage rendementen’
Het nieuwe gelaat van de financiële sector was het tweede luik van de Trends Summer University. Daarover spraken Max Jadot ( BNP Paribas Fortis), Ralph Hamers (ING), Gilles Samyn (NPM), Jean-Pierre Blumberg (Linklaters) en Philippe De Backer (Bain Consulting).
De bankwereld bevindt zich in een volle omwenteling die gepaard gaat met ‘discontinuïteit’ en ‘ontregeling’. De banksector wordt ernstig geconfronteerd met de zware economische en financiële crisis, en de reglementering ondergaat een belangrijke evolutie. Om zich te versterken moeten de banken de verhouding van hun middelen tot hun activiteitsvolume verhogen. De nieuwe Basel III-normen voorzien in een verdubbeling van het eigen vermogen tegen 2013.
Het is moeilijk om sterkere banken te creëren zonder er een prijs voor te betalen. Investeerders uit Azië of het Midden-Oosten niet te na gesproken, zullen maar weinig mensen hun geld willen steken in een sector in volle crisis.
De conjunctuur veroorzaakt een stagnatie en zelfs een daling van de vraag naar krediet, maar Jadot en Hamers spreken niet van een credit crunch in België. De banken blijven de reële economie financieren. De concurrentie in de kredietverlening aan ondernemingen is groot en de marges staan onder druk.
Dat belet niet dat er betere garanties geëist worden en dat de behoedzaamheid zeker toeneemt als het over dossiers gaat die een ernstig risico inhouden. Dat geldt voor ondernemingen die een moeilijke periode doormaken of een te bescheiden rendabiliteit vertonen.
Vragen over de rendabiliteit
De liquiditeitsbuffers tasten ook de rendabiliteit van de banken aan, net als de nieuwe solvabiliteitsratio’s _ een bank die haar eigen middelen verhoogt, verlaagt automatisch haar rendabiliteit _ de zwakke economische groei, de inflatie, de banktaksen, de historisch lage intresten en het slechte imago van de bankiers. Daarbovenop komt nog de institutionele complexiteit in de Europese Unie.
Aan het einde van de sombere financiële tunnel priemt een sprankeltje hoop. Normaal moeten nieuwe financieringsbronnen aan belang winnen ten koste van de klassieke banklening. In de eerste plaats gaat het over shadow banking. Vermogensbeheer, hedgefondsen, private equity, geldmarktfondsen, enzovoort worden niet gehinderd door de reglementaire beperkingen die de banken opgelegd worden. Ze kunnen dus gemakkelijker operaties ondernemen die een risico inhouden, bijvoorbeeld de financiering van de internationale handel.
In de toekomst kanaliseren zij een steeds groter deel van de wereldrijkdom, waarvan een groot deel gecreëerd wordt door de opkomende economieën. Vandaar de noodzaak voor de grote Belgische ondernemingen om niet alleen bankrelaties aan te knopen met die nieuwe financiële, niet-traditionele tussenpersonen die uit de groeilanden komen, maar ook in staat te zijn uiteenlopende fundingbronnen te beheren in verscheidene landen.
Facebook, Google en consorten
En wat met de reuzen van het internet? Schieten de nieuwkomers als Amazon, Apple, Facebook of Google mettertijd onder de duiven van de bankiers? Dat is meer dan waarschijnlijk, toch in sommige niches als de verwerking van betalingen (mobiel betalen, kredietkaarten, enzovoort, maar een transactie versoepelen heeft helemaal geen uitstaans met het behandelen van deposito’s.
Meer over de Trends Summer University leest u in Trends.
Sébastien Buron
Trends brengt de volgende weken verder verslag uit van de belangrijkste conclusies van de eerste Trends Summer University.
– Deze week over het Belgische bankenlandschap
– op 2 augustus over de Europese industrie
– op 16 augustus over de opmars van nieuwe technologieën
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier