‘Van Overtveldt mogelijk kandidaat-voorzitter eurogroep’

© belga

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt werd gepolst om zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de eurogroep. Dat meldt het persagentschap Reuters.

Volgende week vrijdag maakt de huidige voorzitter van de eurogroep, de Nederlander Jeroen Dijsselbloem, de lijst met kandidaten voor het voorzitterschap bekend.

Vervolgens kiezen de ministers van Financiën van de eurolanden drie dagen later hun nieuwe voorzitter.

Het mandaat van Dijsselbloem loopt af op 13 januari 2018. Aangezien hij niet langer minister van Financiën is in Nederland, kan hij zichzelf niet opvolgen.

Volgens Reuters denken de Europese sociaaldemocraten aan de Italiaan Pier Carlo Padoan, de Portugese minister Mario Centeno of aan de Slovaak Peter Kazimir.

De Europese Volkspartij (EVP) steunt naar verluidt de Oostenrijker Joerg Schelling, als die minister van Financiën blijft in de nieuwe Oostenrijkse regering.

Ook de naam van de Letse minister Dana Reizniece-Ozola wordt genoemd bij de christendemocraten en conservatieven.

Bij de liberale minsters van Financiën liet de Luxemburger Pierre Gramegna weten dat hij geïnteresseerd is als hij voldoende steun krijgt.

Johan Van Overtveldt, die lid is van een partij (N-VA) die niet behoort tot een van de drie traditionele politieke families in Europa, wordt – volgens Reuters althans – ook genoemd als mogelijke kandidaat om Dijsselbloem op te volgen als voorzitter van de eurogroep.

Partner Content