Ruim de helft van de Amerikaanse bevolking is ‘single’
Het aantal alleenstaande Amerikanen is – voor het eerst sinds de regering in 1976 begon met dergelijke statistieken – opgelopen tot meer dan de helft van de volwassen bevolking in de VS. Dat heeft gevolgen voor de economie.
Omgerekend stonden er in augustus 124.600.000 Amerikanen geregistreerd als alleenstaande of ‘single’. Dat aantal stemt overeen met 50,2 procent van de Amerikaanse bevolking die ouder is dan 16 jaar, blijkt uit gegevens van het ministerie van Arbeid.
Het percentage alleenstaanden schommelde al sinds begin 2013 net onder de 50 procent . Toen het ministerie van Arbeid in 1976 met dergelijke statistieken begon, bedroeg het aantal alleenstaanden in de VS 37,4 procent. Daarna ging het met de geregistreerde eenzaamheid gestaag hoger.
De econoom Edward Yardeni noemt de toename van het aantal singles tot boven de 50 procent ‘opmerkelijk’. De voorzitter van Yardeni Research Inc voegt eraan toe dat de stijging zowel gevolgen heeft voor de economie, de maatschappij als voor de politiek.
Singles, vooral jongeren dan, zouden volgens de econoom veeleer geneigd zijn een woning te huren dan er een te kopen. Een ander gevolg is dat jonge alleenstaanden die nooit getrouwd zijn, minder kans maken kinderen op de wereld te zetten. Bovendien is de kans gering dat ouderen die eerder gehuwd waren – van wie velen al volwassen kinderen hebben – opnieuw vader of moeder zullen worden. Een dergelijke trend zal een invloed hebben op de hoeveelheid geld die singles uitgeven en wat ze kopen.
Yardeni wijst ook nog op het verband met de inkomensongelijkheid in de VS. “Terwijl eenpersoonsgezinnen over minder inkomsten beschikken dan gehuwde koppels, hebben ze ook minder onkosten, vooral als er geen kinderen moeten worden opgevoed,” luidt het.
(Bloomberg/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier