PS blijft bevoorrechte partner van nieuwe ABVV-voorzitter Robert Vertenueil

Robert Vertenueil © belga
Alain Mouton
Alain Mouton Redacteur bij Trends

Met Robert Vertenueil krijgt het ABVV voor het eerst sinds lang iemand uit de machtige Algemene Centrale als voorzitter. Hij hanteert het klassieke vakbondsdiscours, maar staat kritisch tegenover de neocommunisten van de PTB, van wie de invloed in de Waalse vleugel van het ABVV sterk is toegenomen.

” Ja, ik ben bij de PS en ik ben er trots op.” Op zondag 4 maart kreeg Robert Vertenueil, toen algemeen secretaris van het ABVV en voorzitter van de Waalse vleugel FGTB, een warm applaus tijdens het partijcongres van de Parti Socialiste (PS).

Voorzitter Elio Di Rupo kon opgelucht ademhalen. Wat een verschil met een aantal maanden voordien. Toen riep Thierry Bodson, algemeen secretaris van de Waalse interregionale van het FGTB, Elio Di Rupo op een stap opzij te doen. Het was het dieptepunt van de relaties tussen de PS en de Waalse socialistische vakbond.

Bij de vakbond waren ze nog altijd woest om het te rechtse beleid dat hij in hun ogen als premier had gevoerd. Zij wezen onder andere naar de invoering van de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen en de beperking van de inschakelingsuitkeringen in de tijd. Veel Waalse werklozen zagen plots hun uitkering verdwijnen. Bovendien had de top van het FGTB er geen probleem mee dat steeds meer van hun leden verleid werden door de sirenenzang van de neocommunisten van de PTB. Raoul Hedebouw was bij de Waalse syndicalisten populairder dan de PS-voorzitter.

Vertenueil brengt een andere boodschap. Hij staat wantrouwig tegen de infiltratie van PTB’ers in de vakbond. Voor de PS is het dus goed nieuws dat de Waals-Brabander tijdens het vierjaarlijkse congres van het ABVV van 30 mei tot 1 juni op het schild wordt gehesen als nieuwe ABVV-voorzitter. Hij volgt Rudy De Leeuw op, die met pensioen gaat.

PS bevoorrechte partner

De goede relatie tussen Vertenueil en de Franstalige socialisten is logisch. Hij was tussen 1994 en 2012 gemeenteraadslid voor de partij. “Ik luister naar alle linkse partijen, maar de PS blijft de bevoorrechte partner”, aldus de nieuwe ABVV-voorzitter. Vertenueil heeft zijn hele carrière doorlopen in de socialistische zuil. De zoon van een vader uit de Borinage en een Duitse moeder ging in 1987 aan de slag bij het socialistische ziekenfonds van Waals-Brabant. In 2002 werd hij adjunct-secretaris van de Waals-Brabantse afdeling van de Algemene Centrale van het ABVV. Hij klom op tot algemeen secretaris van die machtige centrale die de arbeiders uit de bouw, de chemie, de diensten en de non-profit vertegenwoordigt.

Toen hij op 9 juni 2017 de zieke Marc Goblet opvolgde als voorzitter van het Waalse FGTB en de nummer twee van de vakbond werd, was het duidelijk dat hij de nieuwe voorzitter zou worden, zodra Rudy De Leeuw met pensioen ging.

Vertenueils discours ligt volledig in lijn met de standpunten die het ABVV naar buiten brengt. Volle kracht links dus. De centrumrechtse regering- Michel is kop van jut. Vertenueil pleit steevast voor loonsverhogingen, arbeidsduurvermindering, tegen besparingen in de publieke sector en tegen het optrekken van de pensioenleeftijd. Hij onderschrijft het ABVV-voorstel om iedereen een minimumpensioen van 1500 euro te garanderen. Hij wil de vervangingsratio (de verhouding tussen het loon en het pensioen, nu 66%) optrekken naar 75 procent, en hij pleit voor een hoger plafond voor de berekening van het pensioen. Kostprijs? 7 miljard euro. Hoe te betalen? Vertenueil: “Zeer eenvoudig. Door de cadeaus aan de bedrijven in te trekken à rato van 6 miljard euro lastenverlagingen.” Wie hem zegt dat dat de concurrentiekracht bedreigt, krijgt als antwoord: “Die lastenverlaging brengt geen banen op, maar stroomt via dividenden naar de aandeelhouders.”

Machtige centrales

Vertenueil is de eerste voorzitter sinds Michel Nollet (1995-2002) die uit de Algemene Centrale (AC) komt. De voorzitter van het ABVV moet die machtige centrales volgen. De voorbije maanden kwamen vooral de overheidsbonden ACOD/CGSP in het nieuws met hun verzet tegen de pensioenplannen van de regering-Michel. Maar het wordt vooral uitkijken naar de manier waarop Vertenueil omgaat met de twee machtigste centrales, de bediendebond BBTK en de AC. Samen vertegenwoordigen die 860.000 van de 1,25 miljoen leden van het ABVV. Ze zijn aanwezig in 47 van de 107 paritaire comités. Een enorme slagkracht.

Een andere uitdaging voor Vertenueil: het interprofessioneel overleg 2019-2010 dat dit najaar van start gaat. De man staat bekend als iemand die zelden nerveus wordt en uren kan onderhandelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content