Peter Vyncke (CEO Vyncke en Prometheus): ‘Verder professionaliseren’
Peter Vyncke is de zevende genomineerde voor de Manager van het Jaar.
3 vragen aan Peter Vyncke
Het bedrijf groeide het afgelopen jaar met 42 procent tot 100 miljoen euro omzet. Hoe beheer je die groei?
Vyncke:”Wie in een projectbusiness als de onze de continuïteit wil verzekeren, moet nieuwe markten aanboren en dieper gaan in de bestaande. We kijken nu naar Latijns-Amerika en India. We zijn al heel lang winstgevend en hebben veel plezier gemaakt, nu is het kwestie van scaling up without screwing up.”
Met biomassaketels (Vyncke), wind (Xant) en gasgestookte warmte-krachtkoppeling (CallensVyncke) bouwt u aan een palet van energieoplossingen. Welke mogelijkheden voor diversificatie ziet u nog?
Vyncke: “We werken aan oplossingen in zonne-energie. Door die multi-energieaanpak krijg je synergievoordelen. Bij bedrijven als Monsanto en Cargill hebben we twee of drie oplossingen geleverd. Dan bekijken ze je als een partner die energieoplossingen biedt, eerder dan als iemand die zijn eigen product verkoopt.”
Uw broer Dieter en u worden op 1 januari co-CEO van Vyncke en van Prometheus, de overkoepelende holding boven Vyncke en de zusterbedrijven. Over vijf jaar stopt u beiden misschien als CEO van Vyncke. Blijft de typische ‘Vynckeneerscultuur’ dan overeind?
Vyncke: “Dat past in een natuurlijk proces om verder te professionaliseren en het familiebedrijf voor te bereiden op de vijfde generatie. Wij zijn niet het centrum van de wereld. De bedoeling is intern talent op te leiden en extern talent aan te trekken. Bovendien blijven we via Prometheus de koers van het bedrijf mee sturen. We blijven zeker nog vijf jaar CEO. Op termijn willen we de dagelijkse leiding overlaten, maar onze geesten moeten nog wat rijpen over de manier waarop we de sterktes van een familiebedrijf en onze cultuur behouden.”
CV
Geboren in 1971
Diploma toegepaste economische wetenschappen KU Leuven, preses Ekonomika 1993-1994
1994-1996: werknemer Vyncke Energietechniek
1996-2000: verantwoordelijke Azië
2000-nu: CEO Vyncke
2002: neemt met broer Dieter (COO) het familiebedrijf over
Bestuurder: Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen, Digital Arts & Entertainment Studio’s, researchlid iGMO
Andere: Jonge Vlaamse Ondernemer JCI (2007), Onderneming van het Jaar (2016), acht keer Trends Gazelle
Omzet 2015: 100,1 miljoen euro
Ebitda 2015: 7,5 miljoen euro
Nettoresultaat 2015: 5,7 miljoen euro
Orderboek: 99,9
Werknemers: 335
Vyncke in vier aandachtspunten
Wat doet het bedrijf?
Vyncke levert al 104 jaar oplossingen aan industrieën die hun afvalstromen omzetten in energie. De klanten komen vooral uit de houtsector en de primaire voedingsindustrie. Een derde groep zijn bedrijven die willen inzetten op groene energie. “Die activiteit zit in de lift sinds het verdrag van Kyoto en wordt nog versterkt door dat van Parijs, maar we blijven er voorzichtig mee, omdat we niet willen afhangen van politieke beslissingen over subsidies.” Naast vestigingen in Tsjechië, China, Maleisië en Brazilië heeft Vyncke een joint venture in India met de familie Forbes. Er zijn ook samenwerkingsverbanden rond gasgestookte warmtekrachtkoppeling (CallensVyncke), industriële windmolens (Xant) en bulktransportsystemen (Trasmec).
Vandaar de keuze
Als familiebedrijf werkt Vyncke met een tijdshorizon die verder kijkt dan de eerstvolgende kwartaalcijfers. Ook zijn de Vynckeneers als relatief klein bedrijf snel uit hun comfortzone gestapt om te ondernemen op plaatsen waar anderen niet komen. Bovendien wordt elk jaar 1 procent van de omzet weggeschonken aan goede doelen, die door de werknemers worden aangebracht.
Het markantste feit van het afgelopen jaar
Keuze genoeg, met op kop de bekroning tot Onderneming van het Jaar. “Ik ben geschrokken van wat een titel doet voor een ploeg en de mensen.” Daarnaast sloot het bedrijf een contract met de textielgroep Sapphire in Pakistan, voor een multi-biomassacogeneratieproject van 11 miljoen euro. Ook bouwde het in het Luxemburgse Kirschberg Luxenergie, waarmee onder andere het Europese Hof van Justitie van groene energie wordt voorzien. Ten slotte werden de jongste dertien projecten verkocht in evenveel landen: Zuid-Afrika, Congo, Pakistan, Brazilië, Polen, Bulgarije, Thailand, Singapore, Groot-Brittannië, Nederland, Duitsland, Griekenland en de Verenigde Staten.
De belangrijkste uitdaging
Het verzekeren van de continuïteit en het bedrijf klaarstomen voor de vijfde generatie.
Trends Manager van het Jaar 2016
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier