Luc Van den hove (CEO imec): ‘We praten met de Googles en de Oracles’
Luc Van den hove is de vijfde genomineerde voor de Manager van het Jaar.
3 vragen aan Luc Van den hove
Fusies en overnames doen uw aantal klanten krimpen.
Van den hove: “Er zijn al een heleboel fusies geweest en wij blijven groeien. Dit jaar is onder meer ARM (de belangrijkste processorontwerper naast Intel, nvdr) erbij gekomen. Doordat er minder spelers zijn, groeit hun vrees om een technologische evolutie te missen. Ze zien ons als een verzekeringspolis. Zelfs Intel werkt met ons als back-up en risicoverlagende factor. Zo houdt het ook zijn interne onderzoekers scherp. Voor de machinefabrikanten en de materialenleveranciers zijn we hét neutrale platform geworden om hun technologie te demonstreren. Daarnaast beginnen grote bedrijven meer en meer zelf chips te ontwerpen. We praten volop met de Googles, Oracles en Cisco’s van deze wereld. We zien daar grote kansen.”
U sluit nog dit jaar de eerste ronde van uw Xpand-fonds van 100 miljoen af. Vier vijfde is Belgisch, Nederlands en Europees overheidsgeld. De privé-inbreng is beperkt.
Van den hove: “Start-ups worden voor imec een nieuwe inkomstenbron. In onze ervaring zijn de sterkste start-ups degene die het langst intern zijn kunnen groeien. Hier hebben we het talent en de middelen om toepassingen uit te ontwikkelen, in plaats van ze snel in licentie te geven aan een groot bedrijf. Die aanpak zat vorig jaar al achter miDiagnostics (het bloedlab-op-een-chip in spe, nvdr). Dat willen we meer doen. Daarvoor is zeer vroege financiering nodig. Daarin speelt de overheid inderdaad een belangrijke rol. Het strookt helemaal met het Europese beleid om de kloof tussen technologie en de markt te overbruggen.”
Hoe voelt een CEO zich die in zeven jaar van 275 naar meer dan 500 miljoen omzet gaat?
Van den hove: “Het is fantastisch als je trots kunt zijn op wat er met je team is gerealiseerd. Imec is groot geworden door volharding en efficiëntie, maar onze kernactiviteit is onderzoek. Dat gebeurt van onderuit. De kracht van imec is dat we een omgeving en een mechanisme hebben gecreëerd, waardoor de meest briljante koppen in de best mogelijke omstandigheden, met de beste apparatuur en de beste collega’s multidisciplinair kunnen bezig zijn met onderzoek in plaats van met fondsenwerving.”
CV
1988: PhD in elektronica KU Leuven
1984: start van imec, teamleader interconnectietechnologie.
1988: manager departement lithografie
1996: directeur departement procestechnologie.
1998: vicepresident halfgeleidertechnologie
2007: executive vice-president en COO
1 juli 2009: algemeen directeur en CEO.
Geconsolideerde opbrengsten 2015: 415 miljoen euro
In 2015 148 eerste aanvragen voor een octrooi.
Personeel: ongeveer 3500
imec in vier aandachtspunten
Wat doet imec?
De imec-toren in Leuven herbergt het grootste onderzoeksinstituut voor halfgeleiderproductie in de wereld. Alle acht grote chipsfabrikanten doen research bij imec, naast tientallen andere ontwikkelaars, materialenproducenten en machinebouwers. Behalve onderzoek om chips krachtiger, zuiniger en kleiner te maken, heeft imec programma’s om plooibare halfgeleiders te maken, om ze optische of chemische functies te geven en om er nanomachines van te maken. Zo ontwikkelt imec efficiëntere zonnecellen, sensoren voor monitoring zoals in de Bloomlife-zwangerschapsopvolging of radars voor zelfrijdende wagens.
Vandaar de keuze
Imec investeert geleidelijk meer in toepassingen van halfgeleidertechnologie en werkt daardoor meer samen met Vlaamse bedrijven. De recente fusie met het softwaregerichte Vlaamse onderzoekscentrum iMinds versterkt die trend nog.
Het markantste feit van het voorbije jaar
“Het samengaan met iMinds. Bijna niemand geloofde een jaar geleden dat dit haalbaar was. Bij een integratie van commerciële bedrijven kan je geld op tafel leggen. Bij vzw’s moet de overtuiging groeien dat samengaan beter is voor alle belanghebbenden. Dat is in een uiterst positieve sfeer gebeurd. Het netwerk van imec kan iMinds veel internationaler maken. Omgekeerd versterkt iMinds de rol van imec in Vlaanderen.”
De belangrijkste uitdaging
“Onze toppositie behouden en verder groeien. De dreiging vanuit het Amerikaanse Albany is weggeëbd, maar in het internet der dingen zijn er wél veel concurrenten: LETI in Frankrijk, de Fraunhofer-instituten in Duitsland, IME in Singapore. Op dat terrein gaan we voor de toepassingen waarvoor de meest geavanceerde technologie nodig is. Imec haalt 80 procent van zijn inkomsten uit de industrie, 12 procent uit overheidsdotaties en 8 procent uit subsidies voor Europese programma’s. Die groeidynamiek willen we doortrekken naar de domeinen waar iMinds expertise heeft.”
Trends Manager van het Jaar 2016
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier