Inspelen op het herstel van de EUR/USD

Naast de forse daling van de olieprijs, de aanhoudende stijging van de aandelenmarkten en de negatieve rentevoeten op overheidsobligaties van sommige industrielanden is er de voorbije markten nog een andere trend op de financiële markten: de stijging van de dollar (USD) tegenover vrijwel alle valuta. De dollarindex, die de waarde van de Amerikaanse munt afzet tegenover die van zes valuta van belangrijke handelspartners, steeg in het eerste kwartaal van dit jaar naar het hoogste niveau sinds 2003.

Ook de euro (EUR) verloor fors waarde tegenover de USD. Een jaar geleden bedroeg de EUR-USD-verhouding nog 1,4, maar de jongste maanden glijdt de verhouding steeds verder af, in de richting van het pariteitsniveau. De EUR/USD heeft er de jongste jaren een wilde rit op zitten. In de naweeën van de Amerikaanse huizencrisis klom de EUR/USD in 2008 boven 1,6. Dat kon worden verklaard door de status van internationale reservemunt. Daardoor is de handel in dollarschuldpapier de meest liquide ter wereld.

In zekere zin was de USD, ondanks de zwakke macro-economische fundamenten, ten tijde van de crisis voor veel institutionele investeerders een veilige keuze. Op het hoogtepunt van de eurocrisis, in 2011, klom de EUR/USD naar 1,45. Nochtans stond de eurozone volgens sommigen toen op springen, zodat van een veilige keuze geen sprake kon zijn. De hoge rentes in combinatie met de overheidsgaranties en de reputatie van de Europese Centrale Bank (ECB) lieten het investeringsgeld toch naar de Europese eenheidsmunt vloeien.

Renteverschil

Het renteverschil tussen de eurozone en de Verenigde Staten is ook de meest aangehaalde verklaring voor de beweging van de jongste maanden. Dit jaar hebben wereldwijd al 24 centrale banken de rente verlaagd, terwijl de Verenigde Staten zich alweer opmaken voor een monetaire verstrakking. De Fed heeft haar beleid van kwantitatieve versoepeling beëindigd. De stimuleringsfakkel werd echter naadloos overgenomen door de Bank of Japan en late door de Europese Centrale Bank. In Europa noteert de lange rente op een historisch dieptepunt.

Over de grote plas zit een eerste renteverhoging door de Fed er mogelijk al deze zomer aan te komen. In een financiële wereld waar iedereen wanhopig op zoek is naar rendementen, lijkt het bijgevolg logisch dat heel wat investeringsgeld naar de USD vloeit.

Tegenbeweging

Voor de Amerikanen is de dure USD op korte termijn goed meegenomen, omdat die de kostprijs van ingevoerde goederen omlaag haalt. Voor de Amerikaanse exportindustrie is de dollarstijging duidelijk nadelig. Heel wat Amerikaanse multinationals verwezen in hun recente kwartaalrapport dan ook naar de dure USD als reden waarom de vooropgestelde omzet en winst niet werden gehaald. De pijngrens is stilaan bereikt, zodat we op korte en middellange termijn een tegenbeweging verwachten.

Een longpositie op de EUR/USD kan een op zichzelf staande investering zijn, maar kan ook worden gebruikt om het valutarisico op een andere investering af te dekken. Dit is, bijvoorbeeld, het geval bij beleggingen waarbij de onderliggende waarde (aandelen, indexen, grondstoffen) in USD wordt uitgedrukt.

Het aanbod van hefboomproducten om op een stijging van de EUR/USD in te spelen, is erg groot. Naast de klassieke producten met een stoploss (turbo’s en sprinters) zijn er ook varianten zonder stoploss (traders en best sprinters). Het spreekt voor zich dat het risico bij laatstgenoemde categorie nog een stuk groter is. Bij de turbo’s is er een spread (verschil tussen aan- en verkoopkoers) van 2 eurocent; bij de sprinters loopt dat op tot 3 eurocent en de best sprinters 4 eurocent. We selecteren drie scenario’s, met een laag, een gemiddeld en een hoog risiconiveau.

EUR/USD Turbo Long (laag risico)

Isin-code: NL0011047030

Munt: EUR

Financieringsniveau: 0,83

Referentieprijs: 1,0743

Stoploss: 0,838

Hefboom: 4,34

Koers: 20,99/23,01

Bij deze turbo van ABN Amro Markets ligt het stoplossniveau in de buurt van het historische dieptepunt van de EUR/USD-verhouding in 2001. De huidige koers ligt daar nog 22 % boven. Ondanks dit aanzienlijke verschil is de hefboom toch vrij groot. Beleggers moeten zich er wel bewust van zijn dat de procentuele veranderingen bij wisselkoersen in regel niet zo groot zijn als bij aandelen(indexen) en grondstoffen. Deze turbo is de veiligste keuze uit het gamma.

EUR/USD Turbo Long (gemiddeld risico)

Isin-code: NL0010930947

Munt: EUR

Financieringsniveau: 0,963

Referentieprijs: 1,0743

Stoploss: 0,9817

Hefboom: 9,7

Koers: 10,24/10,26

Deze turbo van uitgever BNP Paribas Markets bevindt zich een trapje hoger op de risicoladder. De stoploss ligt onder het pariteitsniveau. Het is al sinds december 2002 geleden is dat dit nog eens werd bereikt. De huidige EUR/USD-wisselkoersverhouding bevindt zich 9,5 % boven die stoploss en de hefboom is ruim dubbel zo hoog als in het vorige scenario.

EUR/USD Turbo Long (hoog risico)

Isin-code: NL0011046842

Munt: EUR

Financieringsniveau: 1,03

Referentieprijs: 1,0743

Stoploss: 1,044

Hefboom: 24,21

Koers: 10,24/10,26

ABN Amro Markets biedt deze turbo aan, waarvan het verschil tussen de referentieprijs en de stoploss minder dan 3 % bedraagt. Dit stoplossniveau ligt net onder de bodem van vorige maand. Dit is overigens niet de meest risicovolle uit het gamma, want er noteren op Euronext nog zeven turbo’s long met een hogere stoploss. Toch dienen beleggers die voor deze turbo kiezen zich ervan bewust te zijn dat de kans bestaat dat een groot deel van de inleg verloren gaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content