Huiselijk en pretentieloos

In de Franse regio Corrèze zijn traditie, kwaliteit, respect voor de natuur en smaak de ingrediënten voor een kenmerkende streekkeuken. Antoine Salviat komt uit Corrèze en is verliefd en trots op de regionale keuken van zijn geboortestreek. Hij kwam naar België om voor zijn familie Brasserie Thoumieux te leiden. De familie verkocht de vestigingen in Parijs en Brussel en Antoine opende vijf jaar geleden zijn eigen restaurant.

Het restaurant is te vinden op de begane grond in een hoekhuis van een oude woonwijk in de buurt van het gemeentehuis van Ukkel. Binnen is het knus, vooral omdat de keuken met het majestueuze Aga-fornuis een geheel vormt met de eetruimte. Een smeedijzeren wenteltrap leidt naar de tussenverdieping. Aan de pannen staat kompaan Charles Van Elewyck. De kok is, zoals Antoine, een rot in het vak.

Wij kwamen op een mooie zomeravond en installeerden ons aan een tafeltjes op het voetpad voor het restaurant. De kaart verzamelt smaakbommen uit Zuidwest-Frankrijk, zoals in huis bereide terrine van gepropte eendenlever (16 euro), gerookte haring met aardappels in olie (8,50 euro), cassoulet met Tarbes-bonen (18 euro), varkenspoot met ravigotesaus (17,50 euro), andouillette AAAAA met Bercysaus (18 euro) en confit van eend met sarladaise-aardappels (17,50 euro). Er is een gevarieerde keuze aan sappige wijntjes beschikbaar om de terroirgerechten passend te begeleiden. Onze glazen werden gevuld met de huiswijnen, die uit het zuidwesten kwamen en correct van kwaliteit waren.

Er waren twee zomerse voorgerechten: asperges, juist gegaard en opgediend met kruidenvinaigrette (15,50 euro) en sneden rauwe zalm en tonijn op zijn Japans met sojascheuten, sojasaus en gembersaus (16 euro). Hoofdgerechten waren ‘daube’ van varkenswangen zoals in Corrèze met stukjes varkenspoot in bruine saus (18 euro) en een fors stuk rug van kabeljauw, gestoomd en opgediend met groenten en puree (19,50 euro). Afsluiten deden wij met coupe Corrèzienne van kastanje-ijs en kastanjeroom met een scheutje notenalcohol (7,50 euro). Wij kwamen voldaan en gelukkig buiten. Van dit soort ongecompliceerde eethuizen mogen er meer zijn.

Le Comptoir d’Antoine

48 Victor Allardstraat

1180 Brussel

Tel. 02 377 22 67

Zondag en maandag gesloten.

Verwarmd terras

Menu Comptoir 35 euro, Marktmenu 22,50 euro, lunch 18,50, dagschotel: 12,50 euro.

www.comptoirantoine.be

Kader: zonder pretenties, huiselijk.

Onthaal en bediening: zonder kapsones, in het Frans.

Keuken: terroirgerechten

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content