HET Zoute IN zee
Er zijn maar weinig landen die de toeristen liever níét zien komen. Jersey ís zo’n land: het eiland wil kwaliteit promoten en tracht dan ook een rem te zetten op wat de Knokse burgemeester Leopold Lippens ooit de “frigoboxtoeristen” noemde.
Voor ons komt het er vooral op aan onze bezoekers in de beste omstandigheden te ontvangen”, zegt Mike Tait, pr-manager van Jersey Tourism. “Toen we moesten opteren voor massatoerisme of kwaliteitstoerisme, was onze keuze snel gemaakt. We geven de voorkeur aan minder toeristen, maar die dan wél gelukkig zijn over de manier waarop we ze hier ontvangen.” Met andere woorden: Jersey legt liever de klemtoon op toeristen die opbrengen.
De States of Jersey
Jersey is een onderdeel noch een kolonie van het Verenigd Koninkrijk. Het maakt wel deel uit van de Britse eilanden, maar beschikt over een eigen wetgevende vergadering, de States of Jersey. Het heeft ook een zelfstandige administratie, een eigen financieel systeem en een aparte justitie.
Jersey is weliswaar de Britse kroon gehoorzaamheid verschuldigd, maar maakt geen deel uit van de Europese Unie, al geniet het wel een speciaal statuut dat werd toegekend bij de toetreding van het Verenigd Koninkrijk tot de Europese Economische Gemeenschap (EEG). Op politiek vlak is het baljuwschap Jersey niet vertegenwoordigd in het parlement van Westminster. Er zijn geen politieke partijen noch ministeriële kabinetten, laat staan een lokale eerste minister. De regeringszaken worden beredderd door speciale comités bestaande uit 53 onafhankelijke leden, die zelf kunnen beslissen of de wetten van het Parliament al dan niet worden gevolgd.
Een andere bijzonderheid is dat het Engels sinds de jaren zestig van de vorige eeuw wel de officiële taal is, maar dat het Frans er nog altijd wordt gebruikt in plaatselijke rechtszaken en door de juridische beroepen. Bovendien is er ook nog het lokale dialect, het jèrriais, een mengsel van Normandisch en Noors, dat overigens sinds kort opnieuw wordt aangeleerd in de scholen. De officiële munt, ten slotte, is het pond sterling, maar het eiland beschikt wel over eigen bankbiljetten en munten.
Valleien en schitterende stranden
Ondanks zijn beperkte oppervlakte van 116 vierkante kilometer kent het land een verrassende verscheidenheid aan landschappen. Er zijn steden, landelijke gebieden, valleien, schitterende stranden en meer dan honderd meter hoge kliffen. In zijn geheel is het eiland een immense rechthoek met aan de oost-, zuid- en westkant zandstranden die bij laagwater erg uitgestrekt zijn en omringd worden door rotspartijen. Aan de noordkant vindt u ontelbare kliffen, die van elkaar worden gescheiden door zanderige kreken. Het binnenland vertoont opvallend veel gelijkenis met het Britse Kent en zijn cottages en bloementuinen.
Veel prestigieuze religieuze monumenten zijn er niet op Jersey, wel veel kleine kerkjes zoals dat van Saint Brelade’s Bay (elfde eeuw). Daartegenover staat dat de kusten bezaaid zijn met middeleeuwse versterkingen en verdedigingstorens, zoals het spectaculaire kasteel van Mont Orgeuil en het Elizabeth Castle in Saint Helier, dat oprijst uit de golven.
Liefhebbers van kunststeden hoeven zich geen illusies te maken: de hoofdstad Saint Helier is niet bepaald wat men een mooie stad kan noemen. Omdat ze zich wat benepen voelde, besloot de hoofdstad uit te breiden richting zee, net als Monaco. Jammer genoeg heeft de Waterfront Enterprise Board – de stedenbouwkundigen die zich met het project hebben beziggehouden – op een ongelukkige manier inspiratie gezocht in de Brusselse stedenbouw van de jaren zestig…
Waarom naar Jersey?
U vraagt zich wellicht af: “Waarom zou ik in ‘s hemelsnaam naar Jersey op vakantie trekken?” Welnu, in de eerste plaats om er eens helemaal uit te zijn. Ondanks de nabijheid van de Franse kust, bevinden we ons hier wel degelijk op Brits grondgebied – met zijn pubs, zijn links rijden en een eigen gastronomie. De kwaliteit van het leven hier, de ongerepte natuur, de zuivere lucht en de gastvrijheid van de inwoners, het zijn allemaal troeven van Jersey. Wie hier met vakantie gaat, kan genieten van de weelderige stranden en van een van de zes nabijgelegen golfterreinen: vier 18-holes (La Moye, Les Mielles, Weatlands en Royal Jersey) en twee 9-holes (Les Ormes en St. Clement’s). Omdat die allemaal, op Weatlands na, aan de kust liggen, kunt u genieten van uitzichten die adembenemend zijn. Houd wel rekening met de al even adembenemende – en dus felle – wind.
Op Jersey kunt u wandelingen en fietstochten maken in de alomtegenwoordige en ongerepte natuur. Wie van kicks houdt, kan zich ook wagen aan klifspringen of duo-skydiving. Of houdt u meer van de nationale dierentuin, die helemaal gewijd is aan het behoud van de bedreigde diersoorten? De zoo werd opgericht door Gérard Durell en de bezoekers kunnen zelf, met een gift, de dieren die er verblijven adopteren. Tot en met de slakken…
33.000 financiële instellingen
Natuurlijk is er ook de business. Iedereen weet dat dit eiland een offshoregebied is. Jersey telt dan ook niet minder dan 55 banken en… 33.000 financiële instellingen, die samen 159 miljard pond beheren. Gelegenheid te over dus om het nuttige, een zakenreis, aan het aangename, een citytrip, te koppelen.
Wegens het zachte klimaat kunt u Jersey op zowat elk tijdstip van het jaar bezoeken. Van het einde van de herfst tot het einde van de winter neemt u wel beter regenkleding mee. Wie liever van zonnebaden houdt, reist uiteraard beter tijdens de lente en de zomer.
Jersey is eigenlijk een typische bestemming voor gezinnen met kleine kinderen en koppels die willen genieten van een rustige vakantie buiten het gewoel. De jeugd vindt op Jersey wel geen Ibiza-achtige disco’s.
Michel Ghesquière
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier