Het mysterie Kim Jong-Un
Noord-Korea heeft de bijnaam het ‘hermetische koninkrijk’. De buitenwereld weet bijna niets over het land en zijn jonge dictator, Kim Jong-Un. Anna Fifield heeft na een jarenlange research een onthullend portret van hem gemaakt. De ervaren Amerikaanse buitenlandcorrespondente bezocht Noord-Korea verschillende keren. Ze spoorde voor haar boek jarenlang tientallen ex-vertrouwelingen van het regime op, die het land zijn ontvlucht. Onder hen zijn zelfs de oom en de tante die Kim Jong-Un begeleidden toen hij school liep in Zwitserland. Het boek verpakt een beknopte geschiedenis van Noord-Korea in een toegankelijke en vlot geschreven biografie van Kim Jong-Un.
Fifield beschrijft de opmerkelijke opgang van Kim Jong-Un in drie delen. Eerst schetst ze hoe Kim Jong-Un het tot troonopvolger van Kim Jong-Il schopte. Hij is niet de oudste zoon en leek dus voorbestemd een tweederangsrol te spelen in de koninklijke familie. Fifield heeft het consequent over de koninklijke familie, want stichter Kim Il-Sung, de grootvader van Kim Jong-Un, plantte in het communistische Noord-Korea een personencultus neer waarbij hij en zijn nageslacht als halfgoden worden vereerd en het leiderschap van vader op zoon kan worden doorgegeven.
Het boek gaat uitgebreid in op de prinselijke jeugd van Kim Jong-Un. Die loopt grotendeels samen met de grootste crisis die Noord-Korea doormaakte. Begin jaren negentig stortte de Sovjet-Unie in en viel alle steun aan de satellietstaten weg. Het Noord-Koreaanse volk kwijnde weg onder een massale hongersnood en armoede. Maar Kim Jong-Un groeide op in luxueuze koninklijke paleizen en in Zwitserland en werd als kind aangesproken met de titel ‘Kameraad-Generaal’.
Fifield schetst de jeugd van Kim Jong-Un met nog veel anekdotes, maar de rest van haar boek is het interessantst. Daarin beschrijft ze hoe Kim Jong-Un er als twintiger in slaagde zijn macht te behouden, mogelijke tegenstanders te elimineren en de economie aan de praat te krijgen. Fifield gaat ook uitgebreid in op zijn succesvolle kernwapenprogramma. Die troefkaart wou hij absoluut hebben voor onderhandelingen met de VS en Zuid-Korea. Volgens Fifield is de dictator wreed, maar niet gek. De kernwapens en zijn wreedheid zijn een middel om nog decennia aan de macht te blijven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier