HET KUNNEN NIET ALLEMAAL LHSP’S ZIJN

Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

FTI AWARDS.

Net zoals bij de vorige edities van FTI Technoland zal ook dit jaar een wetenschappelijk comité enkele gelukkigen met een award naar huis sturen. De jury baseert zich daarvoor op de innovatiegraad van de bedrijven, of de presentatie van de producten. Maar hoe juist oordeelt dat wetenschappelijk comité? “Als we er op elke editie één hebben zoals in 1989, heeft FTI zijn doel al bewezen,” verantwoordt gedelegeerd bestuurder Erik Jacquemyn van Stichting Flanders Technology International.

Die laureaat van 1989 was Lernout & Hauspie ( LHSP). De Ieperse spraak- wizzards kregen de award voor de presentatie van hun stand. Sinds de start in 1987 werden drie basistechnieken binnen de spraaktechnologie als constante naar voren geschoven: automatische spraakherkenning, tekst omzetten in spreektaal, én de spraak- en muziekcompressie. In 1990 boekte het bedrijf nog verlies (zie cijfertabel), maar in 1995 volgde de ommekeer met de notering op de Amerikaanse beurs voor groeibedrijven Nasdaq. Voor de volledige doorbraak zorgde de participatie in november 1996 van Microsoft in het bedrijf.

Maar het wetenschappelijk comité mikte niet alleen met LHSP in de roos. In hetzelfde jaar 1989 was Barco laureaat, in 1987 Innogenetics. Het biotechbedrijf sleepte de international award for innovation in de wacht. Maar ook vandaag blijft de biotechnologie moeilijk, want Innogenetics schreef vorig jaar opnieuw rode cijfers. Het bedrijf groeide weliswaar van 40 naar 600 werknemers.

1987 leverde bovendien een misser op: het Oost-Vlaamse Sismo ging in oktober vorig jaar failliet. Het bedrijf commercialiseerde een revolutionaire methode om grootschalige bouwprojecten sneller en goedkoper af te werken. Business angelLeo Billion probeerde in mei 1996 het zinkende schip nog te redden, via een verhoging van het kapitaal met 150 miljoen frank. Tevergeefs.

De genomineerden uit 1987 blijken voor het merendeel stevige groeiers. Het Brusselse Bureau Van Dijck pakte als eerste in België uit met een cd-rom, waarin FTI werd voorgesteld. In 1998 behoorde elektronische gegevensverwerking op cd-rom nog steeds tot de kernactiviteit, en haalde het bedrijf 1,5 miljard frank omzet. Het Schotense Egemin groeide tot één van de Europese topspelers in industriële automatisering, met in 1998 een omzet van 2,5 miljard frank. OIP-Optics uit Oudenaarde, specialist in holografische nachtbrillen, werd gekocht door de Nederlandse holding Delft Instruments.

Het gezegde ‘eind goed al goed’ gaat op voor het dochterbedrijf Windmaster van HMZ uit Sint-Truiden. De specialist in windturbines werd in 1990 door Joep Van den Nieuwenhuyzen van Begemann gekocht. Het deed het bedrijf slabakken, maar de overname in 1996 door Turbowinds uit Overijse bracht opnieuw wind in de zeilen.

Wolfgang Riepl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content