“Het is een complot van de CIA”
Epsi-topman Pierre Colman is verbolgen over het feit dat zijn bedrijf in een politieke storm terechtkwam. Hij werd door niemand van de Staatsveiligheid ingelicht dat de CIA in de Iraanse zending geïnteresseerd was. “Koen Dassen heb ik nooit gezien, maar vroeger hadden we zeer goede relaties met de Staatsveiligheid. Zij weten perfect waar we mee bezig zijn, en beseffen ook dat we tussen de lijnen lopen. Normaal hadden ze ons moeten waarschuwen, en dan hadden we wel een oplossing gezocht. Desnoods hadden we de machine aan Iran gewoon niet geleverd.”
Epsi wilde de zending niet verbergen. De relatief kleine pers werd in 2004 verstuurd met een groepzending van Ziegler en passeerde niet langs de (gecontroleerde) douanekantoren die Epsi normaal gebruikt. Colman: “Pech eigenlijk, dat er geen controle is gebeurd. Want dan had vandaag iedereen geweten dat de pers in orde was.”
De pers die richting Iran vertrok, beantwoordde aan de normen omdat ze 150 millimeter groot is. Volgens het non-proliferatieverdrag moet enkel de bestemming van persen vanaf 152 millimeter worden gecontroleerd. “Denk je nu echt dat de topingenieurs die op deze handel toezien, het minste risico willen lopen?” stelt Colman. “Neem gerust aan dat ze een ruime marge nemen. In december 2005 is een medewerker van ons trouwens nog naar Iran Aircraft Industries geweest, en de machine werkt er. Er was nergens een militair te bekennen. Zouden ze een westerling zomaar toelaten in nucleaire installaties?”
Colman meent dat men hem in de val heeft willen lokken. Epsi lijdt ernstige commerciële schade. Colman: “De douane beschouwt ons als een verdacht bedrijf. Elk pakje dat ze aantreffen, wordt geopend. Er verdwijnen stukken en de apparatuur raakt beschadigd. Onze klanten worden stilaan ongeduldig.”
De CEO vermoedt zelfs een heus CIA-complot. In 2004 verkreeg Epsi namelijk geen vergunning voor de levering van een pers aan een bedrijf in India. De Zweedse concurrent Avure ondervond dezelfde problemen met de overheid in Stockholm. Waarop Avure de onderdelen naar de VS vervoerde, waar ze werden geassembleerd en doorverzonden naar… India. Zo verspeelde Epsi een contract van mogelijk 5 miljoen euro.
Colman: “Na een klacht van ons tekende de Belgische regering officieel protest aan. Dat gaf in ons kleine wereldje aanleiding tot een fikse rel. Het gebeurde op het moment dat België – wegens bepaalde uitspraken van Louis Michel – in de onderste la lag bij de Amerikanen. Ik vermoed dus dat de Amerikanen ons hebben willen treffen, omdat we hen gezichtsverlies hebben laten lijden en ze een rookgordijn willen maken om hun eigen fouten te verdoezelen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier