Het garantielabel van de Vlaamse economie

Julien De Wilde (64) kreeg deze week de Vlaamse Leadership Award. Die prijs, uitgereikt door de Vlaamse Management Associatie (VMA), is een jaarlijkse bekroning voor een manager “die door volgehouden integriteit, doorgedreven managementcapaciteiten en inspirerend leadership een uitzonderlijke carrière heeft uitgebouwd”, aldus VMA.

Julien De Wilde reageerde aangenaam verrast. “Zoiets streelt uw ego natuurlijk.” Nochtans kan men De Wilde niet verdenken van een overdreven groot ego. Wie hem van nabij meemaakte, herinnert zich vooral een teamspeler die graag zijn mensen de ruimte geeft. De carrière van de burgerlijk ingenieur laat zich in drie grote blokken samenvatten. Hij begon in 1969 als ingenieur bij Texaco Gent en toen hij er na negentien jaar vertrok, was hij opgeklommen tot lid van het directiecomité bij Texaco Europe. Daar werkte hij onder meer nauw samen met wijlen John Goossens.

Een tussenstap van één jaar als hoofd van het centrum voor onderzoek en business development bij Recticel is iets wat vaak over het hoofd wordt gezien in zijn cv. Zijn volgende stap spreekt immers meer tot de verbeelding: in 1988 begon hij bij ‘den Bell’. Alcatel had twee jaar eerder het bedrijf overgenomen en De Wilde doorliep de verschillende geledingen om ten slotte te eindigen als executive vicepresident. In 2002, na dertien jaar, verkaste hij naar Bekaert. In amper vier jaar bouwde hij het staalkoordbedrijf om tot een sexy bedrijf dat er niet voor terugdeinsde om zijn historische wortels op te offeren. De fencingdivisie – de ‘prikkeldraad’ waarmee alles begon – verkocht De Wilde aan het durfkapitaalfonds Gilde. Toen hij in 2006 de fakkel overdroeg aan zijn CFO, Bert De Graeve, liet hij hem een bedrijf na waarvan de beurskoers tot flink boven de 90 euro was opgeklommen. Een verdubbeling, waardoor de beurskapitalisatie van Bekaert onder het tijdperk De Wilde met 1 miljard euro toenam. Met pensioen gaan is er niet bij voor de man uit Wetteren. Hij is voorzitter van drie beursgenoteerde bedrijven: Agfa-Gevaert, Nyrstar en Metris. Voorts zit hij onder andere in de raad van bestuur bij KBC, Bekaert en Telenet. Overal waar De Wilde komt, predikt hij zijn adagium: ‘the customer is the emperor’.

Ondanks zijn internationale carrière vergat hij zijn roots niet. Zijn vader was een eenvoudige bediende bij de Spoorwegen, zijn moeder was een huisvrouw die voor haar drie kinderen zorgde. “Ik kom van heel eenvoudige ouders die hard hebben moeten werken om mij te kunnen laten studeren. Mijn vader zei dat ik mocht studeren, maar dat ik moest maken dat ik iets teruggaf.” Een belofte die hij ruimschoots nakwam.

iD

Julien De Wilde (64)

IS: laureaat van de Vlaamse Leadership Award van de VMA

VRIJE TIJD: lezen, wandelen

L.D.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content