Hans Dewachter ‘Afwachtende houding van Fed is waardevol’

De Amerikaanse centrale bank (de Fed) schroeft vanaf november ze het opkoopprogramma van obligaties systematisch terug. Hans Dewachter, hoofdeconoom van KBC Groep, legt uit.

1. Is dit een logisch keerpunt?

“Ja. De Fed heeft er relatief lang over gedaan om de markten voor te bereiden op die omslag. De timing is ook goed. De economie zou dit kwartaal opnieuw aantrekken en de arbeidsmarkt blijft veerkrachtig. De Fed brengt de boodschap ook op een gepaste – want niet agressieve – manier. Ze is geduldig maar waakzaam, en blijft het beleid baseren op de vaststellingen.”

2. De inflatieopstoot in de VS duurt wel langer dan verwacht.

“De Fed heeft de stelling dat de hogere inflatie tijdelijk is, wat afgezwakt. De inflatie kan een duurzamer karakter krijgen, als de lonen en de inflatieverwachtingen te snel stijgen, maar de Fed slaagt er nog altijd in om de marktverwachtingen goed te beheren en de inflatieverwachtingen in het gareel te houden. In Centraal- en Oost-Europa verhogen de centrale banken de beleidsrente, omdat het risico op een loonprijsspiraal er groter is door de heel krappe arbeidsmarkten.”

3. Mogen we volgend jaar een eerste renteverhoging verwachten in de VS?

“Wij verwachten eind 2022 een eerste renteverhoging. De Fed geeft nu groen licht voor de afbouw van de geldverruiming, maar een renteverhoging is nog niet besproken. Die beslissing volgt pas midden volgend jaar, als er meer duidelijkheid is over de evolutie van de inflatie. De bocht naar de normalisatie is ingezet, maar over het hoe wordt na de winter beslist.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content