GISTEL. SURFEN ZONDER WINST
Vier jonge wolven richtten MacBel op. Om van Internet een dorp te maken voor elke Mac-gebruiker. Winst is van geen tel.
In juli ’94 vatten 4 jongelingen uit Brussel, Leuven, Hove en Gistel het idee op om de vzw MacBel UG op te richten, een non-profit gebruikersvereniging voor de beginnende én gevorderde Macintosh-gebruiker in de Benelux. Ze leerden elkaar kennen via Internet en BBS’en (bulletin board systems of elektronische berichtensystemen).
“We willen mensen met elkaar in kontakt brengen, ” vertelt Lieven Embrechts (27 j.), die zelf in een rolstoel leeft en al jaren zowel thuis, als op het werk (bij het kantoormeubelbedrijf Bulo) gebeten is door de computermikrobe. Op het “manifest” van MacBel prijkt : “Het wordt tijd dat Internet doordringt tot iedere betere Mac-gebruiker, voor iedereen een haalbare kaart wordt en dat er wat meer Mac-entoesiasme wordt getoond in België. “
MacBel sloot een samenwerkingsakkoord, eerst met InNet en daarna met Ping. Allebei verhuren Internet-toegang in België.
“We bieden Mac-gebruikers goedkope toegang aan tot het Net, en advizeren en informeren hen via onze BBS, een tweemaandelijks tijdschrift, meetings en workshops, ” legt Deepak Mehta (22 j.) uit, een Brit en zoon van Indische ouders die toegepaste ekonomie studeert aan de KU-Leuven. Op dit ogenblik zijn een 70-tal leden aangesloten bij MacBel.
“We zijn op een hele kleine niche gericht en dit met niet-commerciële bedoelingen, ” houden ze vol. “Maar we spelen wel met de gedachte om op termijn een commerciële spin-off van de vzw op te starten, die bijstand zou verlenen aan bedrijven die een Web-server (nvdr zeg maar, een informatie-“kiosk” op het Internet) willen hebben, ” vult Mehta aan. “Maar eerst eind dit jaar mijn diploma halen. “
Het viertal Bart De Gruyter (23 j., VUB-student) en Alex De Wilde (23 j., specialist desk-top-publishing) zijn de overige oprichters beschouwt het Internet als een “dorp”. Ze staan met hun vzw-leden nauw in kontakt via e-mail of elektronische post. Op die wijze ondersteunen ze eveneens de “help-lijn” van Ping dat pas begin deze maand op de markt kwam (zie Trends, 20 maart jl.) en verkregen zo 15 % korting voor elke Mac-gebruiker die, via MacBel, op het Ping-netwerk wil aansluiten. Of, hoe ook non-profit op een commerciële wijze gerund kan worden.
LIEVEN EMBRECHTS (MACBEL). Internet tot een haalbare kaart maken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier