Giamba
De ludieke Jean-Basile Pasquali laat de mensen uit zijn hand eten.
Jean-Basile Pasquali werd als mijnwerkerszoon in Houthalen geboren, studeerde voor tolk, ging aan de slag bij Fiat België, maar ontdekte daar dat hij een te vrije vogel was voor een kantoorjob. “Liever in een container wonen dan gecommandeerd te worden,” zei Jean-Basile en hij opende restaurant Borghese, waar alles draaide rond moeders sauzen. Volgens hem bestaan er maar twee manieren van koken: met of zonder ziel. De kok houdt ook van uitdagingen: hij verkocht Borghese, werd maître d’hôtel in het Antwerpse restaurant Roma (waar hij de omzet in twee maanden tijd verdubbelde), hoteleigenaar in het Italiaanse Marche, vertegenwoordiger in vloertegels aan de Côte d’Azur, hij opende in Heusden-Zolder een Italiaans eethuis, verhuisde potten en pannen naar Houthalen en vluchtte naar New York, waar hij aan de slag ging bij een Italiaan. Later was er nog een restaurant in Diest en een Italiaanse winkel in Leuven. En toen was het tijd voor Giamba.
Het restaurant bestaat inmiddels vier jaar. Wij kwamen tijdens de week, kregen een fles wijn op tafel en zagen de chef op het terras gezellig wijn drinken en mooie verhalen vertellen. Pas toen de meeste tafels bezet waren, vond hij het tijd om aan de slag te gaan. De baas kookt, de baas zingt, de baas drinkt en de baas maakt van zijn neus en intussen proefden wij van: kaaskroketje met truffel als hapje vooraf, carpaccio van rund met zachtgestoofde paprika, artisjok en kappers (1), risotto van asperges met sint-jakobsschelpdier in tomatensaus (2), pasta met tapijtschelp (3), lasagne uit de oven met tomatensaus (4), piepkuiken met aardappelpuree, champignons en groenten (5) en ricotta-roulade met gekonfijt fruit en vanillecrème (6).
In Giamba wordt door een… Indiase keukenbrigade proper gekookt met onberispelijk verse ingrediënten. Wij misten de typisch zonnig-zuiderse smaken, maar hadden toch een smakelijke en vermakelijke avond.
Pieter van Doveren
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier