Getemde Afrikaanse leeuwen

De voorbije jaren mogen gerust worden omschreven als de jaren van de doorbraak van Afrika in de financiële wereld. De internationale beleggingsgemeenschap heeft de regio nog maar onlangs ontdekt en wordt nu voor het eerst geconfronteerd met minder fraai nieuws. In de periode 2005-2014 lagen zes van de tien snelst groeiende landen op het Afrikaanse continent. Daarom werd, naar analogie met de Aziatische tijgers, het begrip de Afrikaanse leeuwen gelanceerd.

De kans is groot dat de eerstvolgende jaren een aantal Afrikaanse landen uit die groeirangschikking vallen. De groei op het continent, die enkele jaren geleden nog gemiddeld boven 5 % lag, zou volgens de meest recente prognose van de Wereldbank dit jaar ongeveer 3 % bedragen. Dat is nauwelijks meer dan de verwachte bevolkingstoename van 2,7 %.

Het vooruitgangsoptimisme in Afrika wordt dezer dagen op de proef gesteld door de scherpe val van de grondstoffenprijzen. In de eerste plaats is er de enorme daling van de olieprijs de voorbije twee jaar, die de economie van typische olie-exporteurs als Nigeria en Angola zwaar onder druk heeft gezet. Volgens sommige economen en strategen zullen beide landen het Internationaal Monetair Fonds nog dit jaar om hulp moeten vragen om hun economie en hun schuldenlast weer onder controle te krijgen.

Op korte termijn is er zeker een reden tot enige bezorgdheid en ongerustheid. Maar wat ons betreft blijft het potentieel van het continent op lange termijn overeind. Tenslotte wonen in Afrika 1,2 miljard potentiële consumenten. Volgens de Verenigde Naties zal in 2050 zowat een kwart van de wereldbevolking – of 2,5 miljard mensen, een verdubbeling tegenover nu – op dat continent wonen. Ook wijzen de VN erop dat de armoede in Afrika met 29 % is teruggedrongen in tien jaar. Tegelijk steeg het aantal schoolgaande kinderen met een derde. Dat zijn nooit vertoonde cijfers. Bovendien profiteren maar liefst zeventien Afrikaanse landen -of zowat een derde – van de malaise in de grondstoffensector en laten wel nog een stevige groei zien.

Beperkt aantal beleggingskansen

De realisatie van het grote Afrikaanse potentieel zal tijd vergen en gepaard gaan met vallen en opstaan. Een langetermijnperspectief is onontbeerlijk voor wie in Afrika wil beleggen. Individuele beleggingsmogelijkheden blijven ook relatief schaars. Texaf is een kleine Belgische holding en voor ons een klassieker, maar hoofdzakelijk gericht op vastgoedontwikkeling in Kinshasa. De Democratische Republiek Congo (DRC) maakt een economisch moeilijk en politiek mogelijk spannend jaar door, waarin al dan niet presidentsverkiezingen plaatsvinden. Twee weken geleden stelden we in de rubriek Flash CFAO voor. Die groep laat wel toe om breed Afrika te bespelen, maar de beperkte verhandelbaarheid en de geringe bekendheid van het aandeel zijn een nadeel. De holding Bolloré, die eveneens noteert op Euronext Parijs, is een van de weinige onmiddellijk bereikbare mogelijkheden. Na de stevige koersval het afgelopen jaar nemen we het aandeel weer op in de Inside Selectie (zie Flash, p. 7).

IN AFRIKA WONEN 1,2 MILJARD POTENTIËLE CONSUMENTEN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content