GENK. ZWARTE BOONTJES
Zeven mijngemeenten willen voortaan zelf hun boontjes doppen.
“Het geld voor de rekonversie van de mijnstreek is op. Limburg heeft nu wel genoeg gekregen, klinkt het in Vlaanderen, ” aldus de Genkse burgemeester Jef Gabriels (CVP). “Maar we hebben nog een generatie tijd nodig om onze problemen op te lossen. “
In veel mijngemeenten ligt de werkloosheid bijna de helft hoger dan het Limburgse gemiddelde. De mijnstreek kampt met een relatief laag beschikbaar inkomen, een zwakke scholingsgraad, een ondervertegenwoordiging van tertiaire en quartaire sektor, kortom met een uitvergroting van de typisch Limburgse problemen.
Daarom richtten 7 mijngemeenten Beringen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Genk, Opglabbeek, As en Maasmechelen de vzw Streekplatform Mijnstreek op. Voorzitter is Gabriels. Het werkdomein is zowel ekonomisch (groei stimuleren, investeringen aantrekken), sociaal (jobs creëren, scholingsgraad verhogen), ruimtelijk (zinvolle herbestemming van de mijnterreinen en -gebouwen), ekologisch als veiligheidsbevorderend.
Vooral het uitgangspunt is uniek : de mijngemeenten kennen de noden het best. “Daarom heeft het Streekplatform ook lokale platforms, ondersteund door koördinatoren die de vinger aan de pols houden bij gemeentelijke organizaties en bevolking, ” aldus Gabriels. “We willen de bestaande rekonversie-instellingen Limburgse Rekonversie Maatschappij (LRM), Permanente Werkgroep Limburg (PWL)… feed-back aanbieden vanuit de basis. Deze instellingen zetelen overigens in de raad van bestuur, samen met onder meer de Gom-Limburg, gemeentebesturen, werkgevers- en werknemersorganizaties. Het Streekplatform wil ook nieuwe projekten voorstellen. Het werkt aan een centrum voor ekologisch bouwen, ziet mogelijkheden in een toeristische mijnstreekroute als herbestemming van het mijnpatrimonium, denkt aan residentiële bejaardenzorg enzovoort.
Uitvoering van projekten wil het Streekplatform telkens toevertrouwen aan de geschiktste instantie : gemeentebesturen, Gom-Limburg, OCMW, scholen en zo meer. “We willen de projekten toetsen op kwaliteit, ” aldus Gabriels. “Dan kun je niet tegelijk uitvoerder zijn. “
Het Streekplatform nu goed voor 5 jobs wacht op een erkenning door de Vlaamse overheid, zodat het huidig budget (4,3 miljoen voor ’95, bijeengebracht door de 7 gemeenten) met maximaal 2 miljoen kan stijgen.
“De schandaalsfeer rond de KS heeft onnoemelijk veel schade toegebracht, ” zegt Gabriels. “Zo werd de sociale rekonversie onthoofd door de opheffing van de SIM (Sociale Investeringsmaatschappij) die zich inzette voor scholing en beroepsopleiding, huisvesting, enzovoort. De publieke belangstelling voor de mijnproblematiek is passé. Goed, dan zullen we zelf onze boontjes wel doppen. “
JEF GABRIELS (CVP) Nog een generatie tijd nodig om de problemen in de mijngemeenten op te lossen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier