Gelukkig nieuwjaar

2020 is wel het Beethovenjaar, maar daar is niks van te merken op de nieuwjaarsconcerten in Bozar, Flagey, het Concertgebouw en de Elisabethzaal.

Het Belgian National Orchestra trapt op 5 januari het nieuwe jaar af met zijn Nieuwjaarsconcert in Bozar. George Pehlivanian neemt de dirigeerstok op. Hij werd geboren in Beiroet en maakte al een indrukwekkende carrière langs ’s werelds grootste orkesten, festivals en operahuizen. Hij stelde een 19de-eeuws programma samen. Het Belgian National Orchestra combineert Strauss met Bizet, Meyerbeer, Gounod, Brahms, Borodin en Chatsjatoerjan. Wie er niet bij kan zijn in Bozar, kan op 7 januari hetzelfde programma horen in 30CC in Leuven en op 12 december in het Casino Kursaal in Oostende.

In het Brugse Concertgebouw komt het Brussels Philharmonic op 5 januari een paar Weense klassiekers spelen. Maar Johann Strauss Jr.’s dansbare kitsch krijgt serieus weerwerk van de klarinettiste Annelien Van Wauwe. Ze was BBC New Generation Artist en won in 2018 de Borletti Buitoni Trust Award. Vorig jaar haalde haar opname Belle Epoque goede reviews in toonaangevende muziekbladen. Van Wauwe speelt niet Mozarts obligate klarinetconcerto, maar verrast met dat van Carl-Maria von Weber. Op

4 januari spelen Brussels Philharmonic en Annelien Van Wauwe ook in Flagey.

Het Nieuwjaarsconcert in de Koningin Elisabethzaal is ook een klassieker op de concertkalender. Philippe Herreweghe, al sinds 1997 gastdirigent van het Antwerp Symphony Orchestra, komt het op 10 januari leiden. De Belgische sopraan Ilse Eerens is als soliste uitgenodigd.

In de Gentse Bijloke is er geen nieuwjaarsconcert, omdat de grote zaal wordt verbouwd. Maar Symfonieorkest Vlaanderen onder leiding van Adrien Perruchon brengt op 19 januari in de Groenzaal wel Beethoven aan de start van het Beethovenjaar. Het brengt onder meer Beethovens Romance voor viool en orkest en zijn Vijfde Symfonie.

Nieuwjaarsconcert in Bozar (5 jan), Flagey (4 jan), Concertgebouw Brugge (4 jan), Koningin Elisabethzaal (10 jan), Groenzaal Gent (19 jan)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content