Fallussymbool en meer
Veel golfers spelen het liefst met de driver. “Het is een zeer speciale club”, zegt Cédric de Woot, die in ons land het merk Callaway vertegenwoordigt. “Op een parcours van achttien holes gebruikt een speler hem doorgaans maar een vijftiental keer. En toch is het een stok die tot de verbeelding blijft spreken.”
De driver is een club waarmee de speler zich kan uitleven. Hij moet zo hard mogelijk slaan om de bal zo ver mogelijk te keilen. En de afstand die je haalt wordt ook meteen vergeleken met die van de tegenstander. “Dat competitieve zit er vooral in bij de heren, ongeacht het niveau waarop je speelt”, vervolgt De Woot. “Sommigen zien er zelfs een fallussymbool in. Vrouwen hebben doorgaans veel meer aandacht voor de richting die ze aan de bal geven.” De statistieken laten er geen twijfel over bestaan: precisie in het korte spel en regelmaat bij de putting zijn belangrijker dan ver kunnen meppen. Maar jongens zitten nu eenmaal anders in elkaar. De Woot: “Je moet in het Club House maar eens naar de conversaties luisteren. Zelfs als hij een slechte kaart heeft ingediend en de meeste afslagen verkeerd zette, zal een speler het hebben over die drive van 250 meter die hij op de veertiende hole geslagen heeft.”
Daarom verschijnen mannen het vaakst op de practice met de beruchte houten ‘1’. Om grenzen te blijven verleggen. “In bijna alle sporten worden prestaties gemeten en uitgedrukt in cijfers. In de golfsport is de driver eigenlijk het middel bij uitstek om de fysieke prestatie te meten.”
De fabrikanten van golfclubs hebben dat goed begrepen. En de club is in de Pro-Shops met voorsprong de meest verkochte golfstok. “Bij Callaway bieden we bijna ieder jaar een nieuw model aan. Dat hoort bij onze marketingstrategie. En de klant volgt, want die is zeer gevoelig voor de geringste technologische vooruitgang.”
Vroeger was de kop van een driver steevast van hout gemaakt. Sinds een jaar of twintig wordt die van titanium gemaakt, een veel lichter materiaal. De kop is ook bijna dubbel zo groot (460 cm3) als vroeger. Het resultaat is een grotere tolerantie, waardoor de speler de bal iets minder precies mag raken. Professionals halen vandaag dan ook afstanden die niet eens zo lang geleden sciencefiction leken: vaak bijna 300 meter zonder dat de bal de fairway verlaat. En wat brengt de toekomst? De Woot: “Drivers op maat waarmee een speler, zowel amateur als professional, zijn loft kan kiezen dankzij een technologie die zich aan ieder speltype laat aanpassen.”
MIGUEL TASSO
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier