Ex-winnares Beleggerscompetitie: ‘Koop niet als iedereen koopt’

© Thinkstock

Marleen Barentsen won de Beleggerscompetitie 2013 met haar portefeuille norezita. Enkele tips van de winnares van vorig jaar.

De Beleggerscompetitie geeft u de kans om kennis te maken met beleggen zonder risico echt geld te verliezen. Elke weekwinnaar krijgt een Samsungtablet, de eindwinnaar een Hyundai. Vorig jaar ging Marleen Barentsen met de hoofdprijs aan de haal.

Wat deed u vorig jaar beter dan de andere spelers?

Barentsen: “- Vooral de timing van aankoop en verkoop van de Turbo’s – Long en Short.
– Het opmerken van de dubbele bodem op de AEX-grafiek.
– Het nodige geduld opbrengen om me niet te laten meeslepen door emotionele speculaties.
– In de eindfase van de competitie heb ik vrij rustig en strategisch de medespelers opgevolgd.”

Om welke reden(en) raadt u mensen aan om deel te nemen?

Barentsen: “Het is boeiend om de beurswereld en de financiële producten beter te leren kennen en te begrijpen, die producten zijn zeer ingenieus maar ook gevoelig aan invloeden en gebeurtenissen in de samenleving en de wereld.

In de beleggerscompetitie kan je het beleggen in aandelen en turbo’s e.d. leren kennen en uittesten zonder persoonlijk risico te nemen.

Het concept is goed om te ondervinden dat men in de realiteit niet roekeloos mag beleggen, niet iedere belegging is succesvol. De beleggerscompetitie is leerrijk door zowel de positieve als negatieve resultaten.”

Welke tips kunt u deelnemers meegeven?

Barentsen: “7 tips:
– Spreiden van aandelen in goede sectoren.
– Informeer u voor de aankoop van een aandeel voldoende over de activiteiten en resultaten van een bedrijf. Bekijk de koers – winstverhouding en de schuldgraad (korte termijn – lange termijn)
– Bekijk de beursgrafiek van een onderneming, wanneer het voortschrijdende 20d. en 50d. gemiddelde daalt, is er weinig kans dat je met het aandeel winst kan maken.
– Op het moment dat men een aankoop overweegt, toch nog even rustig de koers van dit aandeel volgen, kortstondige koersstijgingen of -dalingen zijn soms het gevolg van grote aankopen of verkopen door institutionele beleggers.
– Volg het gemiddelde verhandelde volume, koop niet als iedereen koopt, verkoop niet als iedereen verkoopt.
– Houd geen aandeel in portefeuille wanneer na aankoop blijkt dat het niet aan uw verwachtingen beantwoordt.
– Dit geldt ook voor de realiteit: Steeds bedachtzaam en doordacht beleggen.”

Vóór de eigenlijke start van de Beleggerscompetitie op 17 februari is er een testweek van 10 t.e.m. 14 februari. Schrijf u nu in!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content