De Beleggerscompetitie is voor iedereen: 4 gouden tips

De Beleggerscompetitie 2014 start. Dit keer zijn er twee auto’s te winnen, er is een apart klassement voor studenten en handelen kan ook via een smartphone. Inschrijven en deelnemen kan nog altijd.

Vier vragen aan Michaël Nevejan, organisator van de Beleggerscompetitie.

Welke nieuwigheden zitten er in De Beleggerscompetitie?

Michaël Nevejan: “In deze editie van de beleggerscompetitie zitten in vergelijking met die van vorig jaar misschien wat minder nieuwe elementen, maar toch enkele toffe kleine nieuwigheden. Eerst en vooral zullen we meer trackers (of ETF’s) en turbo’s aanbieden. Voordeel hiervan is dat de belegger nog beter kan inspelen op de hefbomen die deze producten op het rendement van zijn portefeuille kunnen bieden. Een tweede nieuwigheid is dat we nu elke week ook voor een prijs gaan. En dit zowel in het algemeen als in het studentenklassement. Wie het hoogste rendement behaalt van maandag tot vrijdag wint een van de Samsung tablets! Verder hebben we alle nieuwigheden van vorige editie behouden en verbeterd. De dagelijkse quizvraag waarbij je telkens 250 euro extra kan verdienen, de ‘invite a friend’ die je tot 2500 euro kan opleveren, een spelsite die geoptimaliseerd is voor alle toestellen, tablets en smartphones.

Is De Beleggerscompetitie een wedstrijd voor doorwinterde beleggers of kan iedereen meedoen?
Michaël Nevejan: “Neen, de beleggerscompetitie is duidelijk een spel voor iedereen en niet alleen voor doorwinterde beleggers. We hebben het spel bewust eenvoudig gehouden, met een beperkt aantal beleggingsproducten, een selectie aandelen op Euronext, een selectie trackers en turbo’s. Zodat elke belegger perfect en zonder enig financieel risico – het spel is trouwens volledig gratis- kan testen wat het is om op de beurs te beleggen. En in tijden waar een spaarboekje amper nog iets opbrengt en zelfs de inflatie niet haalt, zijn er waarschijnlijk wel meer personen die een stap in de richting van de beurs willen wagen. De beleggerscompetitie is hiervoor een ideaal vehikel.”

“Plus, ook dit jaar organiseren we opnieuw een aparte competitie voor studenten. Ook met een wagen, een Hyundai new i10 als inzet. Vorig jaar met meer dan 7.000 meespelende studenten, nu hopen we de kaap van de 10.000 studenten te ronden. We rekenen hiervoor op de steun van studentenorganisatie Capitant en doen in dit spel zelfs een studentenstedencompetitie waarbij de beste Capitant – studentenstad 100 flessen cava ontvangt.”

Vorig jaar werd opnieuw veelvuldig gebruikgemaakt van turbo’s. Waarom doen beleggers dat?

Michaël Nevejan: “Eerst en vooral, turbo’s zijn beleggingsproducten waarvan je best eerst de mogelijke impact op je portefeuille goed probeert vooraleer je ze ook in real life inzet op je eigen centen. Ze zijn veel risicovoller dan aandelen, maar kunnen enerzijds een enorme hefboom teweegbrengen op het rendement van je portefeuille en anderzijds een relatieve bescherming bieden bij een daling van sommige van je aandelen. Kort geschetst, wat doe je door te beleggen in een turbo? Je koopt eigenlijk een product waarmee je mikt op de stijging, een turbo long, of de daling, een turbo short, van een onderliggende waarde. En die onderliggende waarde kan een beursindex zijn, maar ook een grondstof zoals goud bijv. En dit doe je zonder dat je die onderliggende waarde zelf moet aankopen. Resultaat is als je goed gegokt hebt een enorme hefboom op je initiële aankoop, als je slecht gegokt hebt, ben je mogelijk alles kwijt.”

“Spelers gebruiken turbo’s in het spel dus maximaal om op die hefbomen in te spelen en rendementen te behalen die je met een gewoon aandeel op deze korte termijn van 3 maanden moeilijker kan behalen. Plus, het maakt het spel alleen maar spannender en dynamischer !

De winnares van vorig jaar geeft als wijze raad mee: ‘Koop niet als iedereen koopt, verkoop niet als iedereen verkoopt’. Welke gouden tip heb jij voor de deelnemers?

Michaël Nevejan: “Een zeer goede tip van de winnares van vorige editie inderdaad. Tegendraads beleggen kan je mooie winsten opnemen. Ik heb niet één tip, maar eigenlijk 4 persoonlijke gouden tips.”

1. Heb je een degelijke winst voor een aandeel, klik ze vast door je aandelen te verkopen en herbeleg in een ander veelbelovend aandeel.

2. Speel optimaal in op de hefbomen die de turbo’s en trackers bieden. Zij kunnen die hefboom geven aan je rendement dat het verschil maakt tussen eerste en tweede plaats

3. Beantwoord elke dag de vraag, dit levert je 250 eu!ro extra op per vraag goed beantwoord en stuur door naar al je vrienden. Zodra 5 vrienden een portefeuille openen, ben jij 2500 euro rijker (dat betekent 500 euro per vriend die een portefeuille aanmaakt)

4. Ten slotte, vergeet de mediakit niet. Lees Trends en Inside Beleggen, volg trends.be op de voet. Kortom, volg de kortetermijnevoluties op de financiele markten en voor de aandelen die je in portefeuille houdt. Kennis is ook in dit spel gelijk aan macht.

Schrijf u in voor de Beleggerscompetitie

Tips om uw kansen te verhogen in #BelCom14: wees actief, neem risico’s, gebruik turbo’s, speel ook in op dalingen en kwis elke dag+vrienden

— Danny Reweghs (@DannyReweghs) February 17, 2014

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content