Eerlijke handel loont

Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

U kan via uw aankopen of met giften een steentje bijdragen aan eerlijke handel. Of u kan beleggen in de coöperatieve vennootschap Alterfin, die fair trade stimuleert. U krijgt er belastingverminderingen en dividenden voor terug.

In 2014 gaf de gemiddelde Belg 10,3 euro uit aan fairtradeproducten, berekende het Trade for Development Centre, tegenover 8,6 euro in 2013. We zitten daarmee in de middenmoot in Europa. U vindt almaar meer producten met een fairtradelabel in de reguliere supermarkten en in elke stad of gemeente komt u wel een Oxfam-Wereldwinkel tegen, waar u uitsluitend fairtradeproducten kan kopen. Voor die producten willen sommige consumenten iets meer betalen, omdat ze een bijdrage leveren aan “een menswaardig inkomen voor achtergestelde producenten, vooral in het Zuiden”. Een fairtradelabel garandeert dat producten verhandeld worden volgens rechtvaardige sociale en economische principes.

Voordelen

Alterfin is een coöperatieve vennootschap, die uw geld investeert in organisaties van fairtradeproducenten. De vennootschap ontstond bijna 21 jaar geleden uit een samenwerking tussen ngo’s en banken. Vredeseilanden, SOS Faim België en Triodos Bank hebben een zitje in de raad van bestuur.

Op de website van Alterfin kan u een lijst vinden van alle fairtradeproducten die mede dankzij de steun van Alterfin in de Belgische winkels liggen. Het gaat bijvoorbeeld om chocolade van Ecookim, een coöperatieve in Ivoorkust, en koffie van Comsa, een kleine organisatie in Honduras.

Naar aanleiding van de Week van de Fair Trade krijgt u per schijf van 1250 euro die u in Alterfin investeert voor 5 euro cadeaucheques voor de Oxfam-Wereldwinkels. U moet zich wel haasten, want uw storting moet voor 18 oktober op de rekening van Alterfin staan. Er zijn echter nog genoeg andere — fiscale — voordelen.

Belastingvermindering

Voor particulieren kost een aandeel van Alterfin 62,50 euro en voor rechtspersonen 250 euro. Wie minimaal zeven aandelen koopt, geniet een belastingvermindering van 5 procent op zijn investering. Voor het inkomstenjaar 2015 kan u maximaal 320 euro terugkrijgen via uw belastingbrief, wat overeenkomt met een investering van 6437,5 euro. U moet de aandelen minimaal vijf jaar in uw bezit houden of u moet de belastingvermindering terugbetalen.

Als u uw Alterfin-aandelen opnieuw wilt verkopen, dan moet u dat als particulier in de eerste zes maanden van het boekjaar laten weten, en als bedrijf in de eerste drie maanden. U kan nooit meer geld krijgen bij de verkoop van uw aandelen dan uw oorspronkelijke inleg.

Maar het geld dat u Alterfin toestopt, is geen gift. U krijgt er iets voor terug. “Sinds 1998 zijn onze activiteiten winstgevend. Sinds 2000 heeft Alterfin elk jaar een dividend uitgekeerd tussen 1 en 4 procent”, staat te lezen op de website van Alterfin. Gemiddeld was het dividend 2,37 procent.

Kleine beleggers betalen bovendien geen roerende voorheffing, tenzij ze meer dan 190 euro aan dividenden van Alterfin opstrijken. Grote beleggers en feitelijke verenigingen betalen wel roerende voorheffing op de volledige winstuitkering. Onder bepaalde voorwaarden is de verlaagde roerende voorheffing van 20 en 15 procent van toepassing, omdat Alterfin een kmo is.

Ilse De Witte

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content