Een visionaire cluster

Net als Tokio, Los Angeles en de streek rond Grenoble, heeft Vlaanderen een concentratie van talent in beeldsensoren. Of die gegroepeerd moeten worden, is een ander paar mouwen.

Cypress Semiconductor (Mechelen)

Cypress Semiconductor Corporation (Belgium), het vroegere FillFactory, telt zo’n 70 werknemers en heeft volgens de jaarrekening van 2008 13,5 miljoen euro omzet. Nadat het uit beeldsensoren voor de consumentenmarkt was gestapt, concentreerde de voormalige Imec-spin-off zich weer op industriële sensoren. Daarin is het een regelrechte concurrent van Cmosis.

Cypress Belgium doet zowel puur maatwerk – ASIC’s of application specific integrated circuits – als standaardchips, application specific standard products of ASSP’s.

“Veel markten in de visiewereld zijn niet helemaal gedekt door standaardproducten. Spelers zoeken dan oplossingen in maatontwerp, dat eigenlijk te duur is voor hen. Maatwerk kost algauw 700.000 euro. Of ze gaan voor producten uit de mobiele telefonie, die niet goed genoeg zijn en een te korte levensduur hebben”, zegt marketingdirecteur Joost Seijnaeve.

Cypress draaide in 2008 volgens de jaarrekening break-even als we de 15 miljoen euro afschrijvingen op de goodwill van de FillFactory-overname niet meerekenen. Als de goodwill dit jaar volledig afgeschreven is, zit Cypress met een overgedragen verlies in de orde van 75 miljoen euro, wat door een kapitaalvermindering wordt opgeslorpt.

Xenics (Haasrode)

Xenics, een specialist in infraroodsensoren, profiteerde dit jaar van de extra vraag naar infraroodcamera’s voor varkensgriepdetectie op luchthavens. Andere groeiterreinen waren inspectie van zonnecellen en medische beeldvorming. De Imec-spinoff telt 50 personeelsleden en klimt geleidelijk hoger in de waardeketen, met de ontwikkeling van eigen camera’s en hele systemen. “Dat hoeft niet tegen de ontwikkelaars van beeldopnemers in te gaan. Dat kan evenzeer complementair werken”, zegt oprichter-gedelegeerd bestuurder Bob Grietens, die bevestigt dat er ‘initiële ideeën’ zijn om de industrie in het Leuvense te versterken. “Daarbij zijn de aandeelhouders nog niet betrokken. ”

“Xenics heeft vorig jaar meer dan 7 miljoen euro in productomzet geboekt. Dat is een behoorlijk resultaat. Wij zijn niet direct op zoek naar een exit”, zegt Raf Moons, de investeringsmanager van Fortis Private Equity, dat in 2000 in Xenics stapte en daarin 20 procent aanhoudt. Een van de redenen waarom Xenics zo goed zit in zijn niche, is het dubbel gebruik van zijn infraroodtechnologie, burgerlijk en militair. De VS bewaken angstvallig de export van dergelijke technologie, wat de concurrentiekracht van hun bedrijven niet ten goede komt.

De opbrengsten en winst van Xenics waren in 2008 nog erg afhankelijk van de aanzienlijke overheidssteun voor onderzoeksprojecten. Hun balans van 21 miljoen euro bevatte bijna 15 miljoen euro aan meerjarige voorschotten van de Belgische overheid voor het Bolero-project ( realtime-infraroodobservatie) en het IFSA-project (testen van composietstructuren voor Airbus). Ook Fidimec, Mondo (Jan Callewaert), Moova (Willy Vanden Poel), Software Holding & Finance en het management zijn aandeelhouder.

Caeleste (Edegem)

In Edegem is Caeleste – ‘hemelse technologie’ – drie jaar geleden opgericht door drie doctors-burgerlijk ingenieur. Caeleste is vandaag een club van vier met nog twee dringende vacatures en boekte in 2009 een zeer rendabele 465.000 euro omzet. Het specialiseert zich in toepassingen in ruimtevaart, medische beeldvorming en andere highend-niches. Het bedrijfje wil nadrukkelijk een gespecialiseerd designhuis zijn. Siliciumproductie, verpakking en testen zijn uitbesteed, onder meer in een samenwerking met het Britse e2v (een concurrent van Cmosis). “Daarvoor hebben we geen kapitaal nodig. We zoeken wel samen met onze industriële partners naar geld om zeer geavanceerde ontwikkelingen in medische beeldvorming, die meerdere generaties van ontwikkeling nodig hebben, te prefinancieren”, zegt oprichter Bart Dierickx. Hij ziet geen nut in een samenvoeging van Vlaams beeldsensorenvernuft.

Optrima en Softkinetic (Etterbeek-Evere)

Optrima uit Brussel is de meest recente aanwinst. Deze spin-off van de VUB, in april opgericht, ontwikkelde een sensor die driedimensionele beelden genereert met één camera. De markten zitten in consumentenelektronica als mens-machine-interface (denk aan de Nintendo Wii) en in de industrie als machine-wereld-interface. Samen met het Brusselse Softkinetic, dat de softwaredevelopmentkit voor 3D-toepassingen levert, mikt Optrima op toepassingen in entertainment en gaming, automatisering en beveiliging. Melexis nam een exclusieve licentie op hun technologie voor de automobielmarkt en er zijn nog andere partnerships. De Optrima-Softkinetic groep telt een staf van tien mensen en haalde zowat 1,5 miljoen euro bij businessangels op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content