Een objectieve kijk op het brein
Het Gentse Epilog helpt artsen EEG-gegevens efficiënter en objectiever te analyseren. Dat leidt tot een betere diagnose en behandeling van hersenaandoeningen zoals epilepsie en alzheimer.
Wat doet Epilog precies?“Een EEG meet de elektrische hersenactiviteiten van onder meer epilepsie- en alzheimerpatiënten”, zegt co-CEO Jurgen Van Broeck. “Epilog is gespecialiseerd in de transformatie van de grote hoeveelheden data die daaruit voortvloeien. De nv werd in 2016 opgericht door Gregor Strobbe, Pieter van Mierlo en Vincent Keereman, als spin-off van de Universiteit Gent.”
Wat maakt uw bedrijf uniek? “Epilog analyseert de EEG-data en giet die in gestandaardiseerde, accurate rapporten. Hiervoor gebruiken we onze eigen expertise en zelf ontwikkelde technieken voor machine learning. We zijn het enige bedrijf in de wereld dat zulke oplossingen aanbiedt aan zowel ziekenhuizen, healthcarebedrijven als universitaire centra.”
Wat is uw businessmodel? “We hebben drie bronnen van inkomsten, verbonden aan onze klantensegmenten. Onze FDA- en CE-gelabelde klinische producten verkopen we aan ruim vijftig epilepsiecentra in Amerika en Europa. Daarnaast voeren we studies uit voor healthcarebedrijven die behandelingen ontwikkelen, en leiden we projecten op maat van universitaire centra.”
Waar bent u voornamelijk actief? “Momenteel focussen we op de Verenigde Staten en Europa, vanuit onze kantoren in België en New York. De eerste gesprekken in Azië, het Midden-Oosten en Afrika zijn gestart. We werken sinds kort ook samen met het grootste EEG-softwarebedrijf ter wereld. Jaarlijks verdubbelen we onze omzet; voor 2020 mikken we op één miljoen.”
Hoe gebeurt de financiering? “Tot nu gebeurde de financiering van Epilog door middel van zaaikapitaal van businessangels. We hebben ook een goede relatie met onze bank. Omdat we ons actieterrein willen uitbreiden naar andere hersenaandoeningen, plannen we nog dit jaar een externe kapitaalronde.”
Wat zijn de nog te overwinnen obstakels? “Om de grote doorbraak van onze klinische producten in Europa te kunnen realiseren, zou een terugbetaling door verzekeraars welkom zijn.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier