“een crisis die niet gemakkelijk uitgezweet raakt”
De internationale financiële sector heeft nog altijd fel te lijden onder de krediet-crisis. In ons land valt de schade mee. Maar het is onduidelijk hoe het met de andere kredietmarkten zit en hoe de economie voort evolueert.
De kredietcrisis houdt nog altijd lelijk huis in de internationale financiële sector, maar de Belgische bankiers kunnen hopen op een zachte landing. “We hebben nog geen enkele indicatie dat de kredietcrisis gevolgen heeft voor de tewerkstelling of de omzet van de sector. De kredietverlening aan de bedrijven blijft lopen, er is geen sprake van kredietschaarste. En op basis van de huidige gegevens stijgen de wanbetalingen op uitstaande kredieten niet. De Duitse economie blijft draaien en we profiteren van de groei in Oost- en Centraal-Europa”, zegt Michel Vermaercke, gedelegeerd bestuurder van de Belgische federatie van de finan-ciële sector (Febelfin).
De schade in België valt voorlopig dus mee, omdat het altijd voorzichtige kredietbeleid de banken beschermt tegen wanbetalingen op de eigen kredietportefeuille. En omdat de banken voor hun financiering kunnen terugvallen op ruime klantendeposito’s. Toch hebben grootbanken als Fortis of Dexia al heel wat afschrijvingen moeten boeken. Fortis vooral op het vrij grote pakket Amerikaanse rommelhypotheken in zijn portefeuille, terwijl Dexia vooral via zijn Amerikaanse dochter en kredietherverzekeraar FSA de crisis voelt.
Intussen durft niemand zijn hand in het vuur te steken dat het ergste achter de rug is. “U zult ver moeten zoeken om een bankier te vinden die een boude uitspraak wil doen over de volgende kwartalen. Het is een crisis die niet gemakkelijk uitgezweet raakt. De crisis op de markt voor rommelhypotheken is misschien onder controle, maar in welke mate zullen andere kredietmarkten en de economische activiteit besmet worden?”
Een tragere economische groei en sputterende financiële markten kunnen daarom de volgende kwartalen voort op de winsten wegen, nadat de kredietcrisis al een brutaal einde had gemaakt aan de snelle groei van de internationale financiële sector. Ook in België groeide de financiële sector sinds 1995 dubbel zo snel als de economie, die daarmee een van de snelst groeiende sectoren was. De financiële sector is goed voor bijna 6 % van de toegevoegde waarde en ruim 3 % van de werkgelegenheid.
De sector vraagt nu wat begrip van de sociale partners voor de moeilijke omstandigheden. “Ik hoop dat bij het sociaal overleg van het najaar de rede en de redelijkheid het zullen halen. Maar ook al is het niet evident wat we te bespreken hebben, toch stel ik vast dat de sociale partners zich verantwoord opstellen. Ze begrijpen dat de loonkosten in een perspectief van internationale bancaire concurrentie moeten bekeken worden. In Centraal- en Oost-Europa zijn er ook goed opgeleide mensen, die ook vooruit willen, maar die iets minder kosten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier