Economie voor dummies
Dagelijks horen en lezen we over inflatie, rente, begroting, overheidsschuld, werkloosheid… Voor een leek is het een hele klus niet te verdwalen in de wirwar van begrippen. Economie. De essentie zonder formules legt de belangrijkste politiek-economische begrippen en het verband ertussen helder uit. Zonder wiskundige formules of abstracte grafieken neemt Johan Lambrecht actuele vraagstukken onder de loep, zoals het beleid van de Europese Centrale Bank, economische groei, globalisering en de evolutie van de euro.
De auteur focust ook op beleidsmaatregelen die het economische weefsel in de goede richting moeten duwen. Eén zucht van de Nationale Bank of van de Europese Centrale Bank kan de logge tanker die de economie is, in een andere koers duwen. Ook wordt duidelijk dat politiek en economie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
In het voorwoord schrijft Karel Van Eetvelt – bij het drukken van het boek nog de topman van Febelfin – dat het gebrek aan economische en financiële basiskennis bij zowel beleidsmakers als burgers, inclusief bedrijfsleiders dus, hem altijd heeft gestoord. Het probleem is ook dat zelfs de meest befaamde of bejubelde economen bepaalde problemen niet zien aankomen, zoals de beurscrash van 1929 en de Grote Depressie die daarop volgde. Wie heeft de bankencrisis van 2007 ooit echt voorspeld? Geen politicus en geen gouverneur van een of andere Nationale Bank. Al heeft de Federale Reserve er in de VS wel verstandig op gereageerd met een rentebeleid en geldcreatie, die een herhaling van de Grote Depressie moesten vermijden. Al botst het Europese rentebeleid na de crisis wel op zijn grenzen. De Europese economie lijkt almaar meer op de Japanse economie, met een lage groei en een verouderende bevolking.
Het boek besteedt ook aandacht aan de economische theorieën. Johan Lambrecht roept op ze kritisch te blijven benaderen. Geen enkel inzicht of geen enkele analyse heeft eeuwige waarde. Na de financiële crisis kwamen studenten economie in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de VS in opstand tegen de manier waarop ze economie voorgeschoteld krijgen. Hun kritiek luidde: te weinig realistisch of te theoretisch en dogmatisch, te weinig diversiteit in de analyses, te weinig historisch perspectief en een gebrek aan kritische zin.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier