Grote vervuilers – waaronder de EU – zullen de klimaatdeadline missen

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. © Thierry Monasse/Getty Images

Slechts een handvol landen heeft plannen klaar om de klimaatverandering te tackelen in de komende tien jaar. Grote vervuilers zoals de Europese Unie en India zijn daar niet bij.

Als onderdeel van de overeenkomst van Parijs moeten bijna 200 landen tegen begin volgende week nieuwe klimaatplannen indienen bij de Verenigde Naties. Die moeten per land specifieke kerncijfers bevatten voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen tegen 2035.

Veel landen komen nog niet in de buurt van de doelen die ze zich voor 2030 hadden gesteld. De uitstoot stijgt nog altijd, ondanks de waarschuwing van wetenschappers dat de uitstoot aan het eind van dit decennium met bijna de helft moet zijn gedaald tegenover 2019, om de opwarming van de aarde te beperken. Er wordt verwacht dat veel van ’s werelds grootste economieën de deadline niet zullen halen.

Het bevel van de Amerikaanse president, Donald Trump, om zijn land terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs heeft de klimaatactie ondermijnd. Nick Mabey van de klimaatdenktank E3G zei dat naar verwachting slechts een kwart tot een derde van de G20-economieën hun doelen op tijd zullen indienen. “Door de schok van het Amerikaanse presidentschap en alle andere kwesties hebben de leiders niet veel aandacht voor die kwestie”, zei hij. Hoewel er geen sanctie staat op het missen van de deadline van 10 februari zal het de bezorgdheid over het intrekken van klimaatmaatregelen wereldwijd vergroten.

‘We zijn ons bewust van de druk waaronder verschillende regeringen staan’

Simon Stiell, hoofd klimaatverandering VN

Ambtenaren van de Europese Unie zeggen dat het blok te laat zal zijn met zijn plan door de bezorgdheid dat zijn ambitieuze groene agenda op de economie zal wegen. Toenemende politieke spanningen over de Europese duurzaamheidsregels hebben ook geleid tot vertraging om een tussentijdse emissiedoelstelling voor 2040 vast te leggen.

Mexico, waar vorig jaar een nieuwe regering onder leiding van de klimaatwetenschapper Claudia Sheinbaum aan de macht kwam, zou zijn doelstelling midden dit jaar proberen in te dienen. Zuid-Afrika streeft ernaar rond september met een nieuw klimaatplan te komen.

India zou de deadline niet halen, terwijl China nog altijd de geopolitieke ontwikkelingen na de verkiezing van Trump aan het beoordelen is. De Indonesische minister van Energie heeft vraagtekens gezet bij het nut van de overeenkomst van Parijs na het vertrek van de Verenigde Staten. Ook Argentinië overweegt uit het akkoord van Parijs te stappen.

Uitstel

Mabey zegt dat het “niet zozeer een probleem” zou zijn als landen hun plannen met drie tot zes maanden vertraging indienen, omdat uitstel voor robuustere plannen kan zorgen. Simon Stiell, het hoofd klimaatverandering van de Verenigde Naties, omschrijft de klimaatplannen als de belangrijkste beleidsdocumenten van deze eeuw. Hij vindt dat de kwaliteit van de klimaatplannen de belangrijkste overweging moet zijn en dat landen de extra tijd zouden moeten nemen om de best mogelijke plannen af te leveren ter ondersteuning van een hausse aan schone energie, die vorig jaar 2 miljard dollar waard was. “We zijn ons ook bewust van de druk waaronder verschillende regeringen staan, vooral landen met lagere inkomens die te maken hebben met ernstige capaciteitsbeperkingen, schuldencrises en hoge kapitaalkosten.”

Partner Content