Consumeren Consumeren 'België kan alleen met de hulp van Europa tegen het machtsblok van de farma opboksen' Luc Van Gorp en Paul Callewaert, de toplui van de grootste ziekenfondsen van ons land, pleiten in een interview met Trends voor “een eerlijk en Europees farmabeleid”. Hun boodschap: als we niets doen, komt de toegang tot geneesmiddelen en gezondheidszorg steeds meer in gevaar.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Dubbelinterview De Vos en De Croo: ‘De Russen zijn veel beter dan Europa in het optuigen van een oorlogseconomie’ Een sterkere interne markt en een herindustrialisering van Europa moeten de prioriteiten zijn van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie in het voorjaar van 2024. Dat zegt premier Alexander De Croo in een dubbelgesprek met onze columnist Marc De Vos. De Croo pleit ook voor een Europese defensie en voor een pauze in het milieu-beleid, opdat de bedrijven niet overweldigd worden.
Magazine Magazine Annette Kehnel: ‘We zijn bang terug te keren naar een donkere tijd’ We denken graag over ons tijdvak als het beste aller tijden, met de mensheid op de piek van haar kunnen. Maar dat is niet helemaal juist, betoogt de Duitse professor middeleeuwse geschiedenis Annette Kehnel. Zij vond net in die donkere tijd veel voorbeelden van duurzaamheid, waar we nog iets van kunnen opsteken. “Dat we de middeleeuwen als een achterlijke tijd zien, verhindert ons op verschillende manieren na te denken over de toekomst.”
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Meer dan 110 landen willen hernieuwbare energie tegen 2030 verdriedubbelen Meer dan 110 landen willen op de VN-klimaattop COP28 de doelstelling afkloppen om tegen 2030 het aandeel aan hernieuwbare energie te verdrievoudigen en de energie-efficiëntie te verdubbelen. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vrijdag meegedeeld.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Marc De Vos: ‘Europa transformeert razendsnel tot harde grootmacht en niemand beseft het’ Er is een historische omwenteling aan de gang in Europa. De Europese Unie is zelfs ‘in revolutie’. Dat is de analyse van professor Marc De Vos, Europa-expert en Trends-columnist, dit weekend in Trends Talk. Samen met Trends Kanaal Z brengt De Vos volgende week dinsdag zijn nieuw boek uit: Grootmacht Europa (Uitgeverij Ertsberg).
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid BEKIJK - Marc De Vos: ‘Europa transformeert razendsnel tot harde grootmacht en niemand beseft het’ Er is een historische omwenteling aan de gang in Europa. De Europese Unie is zelfs ‘in revolutie’. Dat is de analyse van professor Marc De Vos, Europa-expert en Trends-columnist, dit weekend in Trends Talk. Samen met Trends Kanaal Z brengt De Vos volgende week dinsdag zijn nieuw boek uit: Grootmacht Europa (Uitgeverij Ertsberg).
Nieuws Nieuws Fluxys is tweede Belgische bedrijf op Oekraïense lijst met 'sponsors van oorlog' Oekraïne heeft de Belgische gasnetbeheerder Fluxys toegevoegd aan zijn lijst van "internationale sponsors van de oorlog". De reden is dat Fluxys via de haven van Zeebrugge de Russische handel in vloeibaar aardgas (lng) faciliteert, zo zeggen de organisaties Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en Vredesactie donderdag. Fluxys zegt onder meer dat het zijn contracten moet naleven, omdat er geen sancties zijn tegen Russisch gas.
Opties, derivaten & grondstoffen Opties, derivaten & grondstoffen Inspelen op lagere rente met trackers Nu de piek van de inflatie achter de rug lijkt, stijgt de kans dat centraal bankiers de rente niet meer zullen verhogen. De obligatiemarkten anticiperen daarop door de rente op overheidsobligaties lager te sturen.
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos 'De Belgische begrotingssituatie is ernstig, maar Berlijn is het echte begrotingsmoeras' Kan Duitsland nog de spil zijn van een Europees industrieel en klimaatbeleid, dat China en Amerika concurrentie aandoet?
Ondernemen Ondernemen Dominique Laboureix (SRB) doekt noodlijdende banken op: ‘Hoe minder je van ons hoort, hoe beter’ “Ik beweer niet dat er nooit nog een bankencrisis in de Europese Unie komt, maar onze banken zijn vandaag veel weerbaarder dan vijftien jaar geleden”, zegt de Fransman Dominique Laboureix. Hij staat aan het hoofd van de Single Resolution Board, de instelling die noodlijdende banken moet opdoeken.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Infografiek: wie waren en zijn verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde? Van donderdag 30 november tot en met 6 december maakt de wereld op de klimaatconferentie in Dubai (COP28) een inventaris op van de inspanningen die elk land al deed en van plan is te doen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid COP28 in Dubai: de doelstelling van Parijs is niet tijdig haalbaar zonder extra inspanningen Eind deze maand maakt de wereld op de klimaatconferentie in Dubai een inventaris op van de mondiale klimaatinspanningen. Er is de voorbije jaren flink vooruitgang geboekt, maar als optelsom van nationale plannen blijft het mondiale klimaatbeleid een kaas met grote gaten. Het beperken van de opwarming van de aarde tot maximaal 2 graden, zoals in Parijs in 2015 is afgesproken, is bijna onmogelijk geworden.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Energie-expert Jilles van den Beukel waarschuwt voor chaotische transitie: ‘De pastoors halen het van de pragmatici’ Als de wereld de opwarming wil beperken tot 2 graden, is op de lange termijn amper nog plaats voor fossiele brandstoffen. Maar tot de energietransitie op poten staat, blijven olie en gas een hoofdrol spelen in een betaalbare energiebevoorrading, ook in Europa. “Door de stiefmoederlijke behandeling van fossiel riskeren we een chaotische energietransitie met volatiele en hoge energieprijzen. Het Europese energie- en klimaatbeleid moet pragmatischer”, vindt de Nederlandse energie-expert Jilles van den Beukel.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Wilders’ plannen: ‘Kiezer heeft economische paragraaf in PVV-programma overgeslagen’ De PVV, de rechts-nationalistische partij van Geert Wilders, heeft een monsterzege behaald in de Nederlandse verkiezingen. Wat betekent dat voor de economie van onze noorderburen? We vroegen het aan Hella Hueck, aankomend hoofdredacteur van het opinieweekblad EW.
Duurzaamheid Duurzaamheid Leuven overhandigt Europa klimaatcontract: 80 procent minder CO2-uitstoot tegen 2030 Leuven is op Europees niveau een duurzaamheidspionier met een roadmap voor 2030, waar alle Leuvense stakeholders bij betrokken zijn. Vandaag overhandigt de stad een ambitieus klimaatcontract aan de Europese Commissie, een nieuwe mijlpaal.
Opinie | Stijn Fockedey Opinie | Stijn Fockedey 'Een zuinig land kan zich zotte kosten permitteren' Nederland doorprikt het typische Belgische excuus dat begrotingen nu eenmaal ontsporen in verkiezingstijden.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Meer nieuwe elektrische dan dieselwagens ingeschreven: grootste stijging opgetekend in ons land Er zijn dit jaar voor het eerst meer nieuwe elektrische dan dieselwagens ingeschreven in Europa. In de periode van januari tot en met oktober werden in de Europese Unie 1,23 miljoen volledig elektrische wagens ingeschreven, tegenover 1,22 miljoen dieselwagens. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de sectorkoepel ACEA. De elektrische wagens zijn in Europa ondertussen goed voor een marktaandeel van 14 procent.
Consumeren Consumeren De verplicht digitale facturatie komt eraan Vanaf 2026 moeten alle Belgische ondernemingen onderling elektronisch factureren, heeft de minister van Financiën aangekondigd. “Ingescande facturen als pdf mailen, volstaat dan niet meer”, zeggen btw-expert Bart Buelens en e-facturatiespecialist Marco Eeman.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Offshorewind zit in de hoek waar de klappen vallen: ‘Duidelijk sector met groeipijnen’ Verschillende belangrijke bedrijven in de offshorewindenergie beleven een armetierig cijferseizoen. Haperende toeleveringsketens, stijgende productiekosten en zelfs productiefouten vreten de winsten van Siemens Energy en Orsted aan. Staat de energietransitie op losse schroeven?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Nooit eerder gooiden overheden zoveel geld naar bedrijven: zijn de klassieke subsidies nog zinvol? Overal in de wereld gooien overheden miljarden aan subsidies naar bedrijven. Zal dat eindigen in blunders en geldverspilling? Een doordachte aanpak kan tot successen leiden, aldus economen. “De vraag is niet alleen of je bedrijven moet steunen, maar ook hoe je dat doet.”
Duurzaamheid Duurzaamheid Start-up in diervrij vlees Paleo opent in Singapore eerste buitenlands kantoor: 'De interesse is heel erg groot' Paleo, de Vlaamse foodtechstart-up van voormalig Groen-politicus Hermes Sanctorum, breidt zijn activiteiten uit naar Azië. Het opent deze week in Singapore zijn eerste buitenlands kantoor.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Eigen industrie eerst werkt niet Zowat overal ter wereld zijn protectionisme en ‘eigen industrie eerst’ de ordewoorden. Maar geen enkele economie lijkt daar beter van te worden.
Video | Nieuws Video | Nieuws Guido Dumarey (Dumarey Group): 'In Europa gaan 20 autofabrieken dicht door de Chinese concurrentie' De elektrische auto’s uit China staan klaar om de Europese markt te veroveren. In het zog van die zegetocht zal een sluitingsgolf over de Europese autosector rollen, waarschuwt de auto-industrieel Guido Dumarey in Trends Talk van deze week. “In Europa zullen we twintig autofabrieken verliezen. Ik hoop dat tien ervan overgenomen worden door de Chinezen.”
Ondernemen Ondernemen Het potentieel van de Belgische binnenscheepvaart: 'Elk schip haalt een aanzienlijk aantal vrachtwagens van de weg' 80 procent van de Vlaamse bedrijven ligt op minder dan 10 kilometer van een waterweg. De binnenvaart biedt zo eindeloze mogelijkheden als groener alternatief voor het wegtransport. Toch heeft de sector tot nu slechts weinig bedrijven kunnen verleiden. En dan is er nog de zoektocht naar geschikt personeel. “Kan de industrie zich bevoorraden zonder binnenvaart? Ik denk het niet.”
Nieuws Nieuws Personeelstekort en milieuvoorwaarden baren binnenvaart zorgen: sector vraagt maatregelen De Belgische binnenvaart staat de komende jaren heel wat uitdagingen te wachten. Ondernemers slagen er niet in personeel te vinden voor hun schepen en ook de strengere milieuvoorwaarden baren menig schipper zorgen. De sector dringt aan op maatregelen.
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos 'De traditionele kerntaken van de staat worden verwaarloosd'
Nieuws Nieuws De balans: het asieldebat schuift op naar rechts Na de terroristische aanslag door een Tunesiër die illegaal in België verbleef, groeit in de federale regering het besef dat ze moet komen tot een strenger terugkeerbeleid. Ook andere EU-landen willen een rechtser asielbeleid door de toegenomen terreurdreiging. Dat wil nog niet zeggen dat sprake is van een Europese consensus.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 'Europese aardgasmarkt is klaar voor de winter' Heel wat gezinnen hebben wellicht met een lichte huivering de verwarming aangezet de voorbije dagen, met de torenhoge energiefacturen van afgelopen winter nog vers in het geheugen. De kans op een nieuwe energiecrisis is echter relatief klein. “De Europese Unie is voor de aardgasbevoorrading goed voorbereid op de winter en beter bestand tegen schokken dan in 2021 en 2022 ”, luidt een analyse van de denktank Bruegel. Reken echter nog niet op de lage prijzen van voor de energiecrisis.
Opinie | Stijn Fockedey Opinie | Stijn Fockedey 'Een steenrijk land als België mag niet falen in dé kerntaak van de overheid: het garanderen van de veiligheid' De aanslag in Brussel is de zoveelste wake-upcall dat België een volledige hervorming en opwaardering van zijn veiligheidsapparaat nodig heeft.Stijn Fockedey
Nieuws Nieuws Zet de verkiezingsuitslag in Polen een Europees reveil in gang? In Polen heeft de kiezer het eurosceptische regime naar huis gestuurd. Kondigt de Poolse zwaluw een nieuwe Europese lente aan? Steven Van Hecke, Europaspecialist van de KU Leuven, is alvast hoopvol. “De democratische achteruitgang in één van de grootste lidstaten is eindelijk gestopt. Dat is cruciaal voor de hele Europese Unie.”
Duurzaamheid Duurzaamheid Janssen neemt uniek geothermieproject in Beerse in gebruik: ‘30 procent minder CO2-uitstoot’ Janssen Pharmaceutica neemt op zijn site in Beerse een diepe geothermiecentrale in gebruik. Het gaat om de eerste grote industriële toepassing in België. Dankzij geothermie kan het farmabedrijf de CO2-uitstoot van al zijn activiteiten in ons land met 30 procent verminderen, berekende Janssen.
Inspiratie Inspiratie Konligo bouwt met modulaire en uitvouwbare structuren: 'Ooit kunnen we een dome voor Tesla ombouwen tot een podium voor Stromae' Konligo begon vijf jaar geleden als een spin-off van de VUB, het resultaat van meer dan vijftien jaar onderzoek in lichte, transformeerbare structuren. De pandemie dwong het bedrijf zich heruit te vinden.
Magazine Magazine Refurb Battery bouwt afgedankte fietsbatterijen om tot energieopslagsystemen Trends selecteert spraakmakende thema’s en verhalen. Refurb Battery verdient het label omdat het fietsbatterijen ombouwt tot nieuwe batterijen. Net onder Breda, op een zucht van de Belgische grens, bouwt Refurb Battery versleten en defecte e-bikebatterijen om tot nieuwe energieopslagsystemen. “Wij staan ook open voor samenwerkingen met Belgische organisaties, bedrijven en fabrikanten”, klinkt het.
Ondernemen Ondernemen Belgische ondernemers over de Poolse verkiezingen: ‘Je voelt je als investeerder welkom in Polen’ Op zondag 15 oktober trekken de Polen naar de stembus. Hoe staat de economie ervoor na twee legislaturen van rechts-nationalistisch beleid door de partij Recht en Rechtvaardigheid? “Vanuit economisch standpunt is er geen enkele reden om niet in Polen actief te zijn.”
Opinie | Daniëlle Vanwesenbeeck Opinie | Daniëlle Vanwesenbeeck 'De Europese Unie is peperduur voor kmo’s'
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Professor emeritus Leo Sleuwaegen over stikstof: ‘Niks schrikt investeerders meer af dan een onstabiele regelgeving’ De rechtsonzekerheid over stikstof en vergunningen is een zware handicap voor de Vlaamse economie, waarschuwt professor emeritus management, strategie en innovatie Leo Sleuwaegen. “In Vlaanderen is de regelgeving zwaar, niet voorspelbaar en niet consistent.” En nog een pijnpunt: “Onze regels houden te weinig rekening met het algemeen belang.”
Opinie | Stijn Fockedey Opinie | Stijn Fockedey Beseffen we wel hoe verwend we zijn? Onze ongelofelijke welvaart berust op een heel broos evenwicht.
Ondernemen Ondernemen De balans van de stikstofscenario's: landbouwsector vreest kaalslag De landbouwsector is ronduit in paniek. Het voorstel van decreet van Open Vld en N-VA over stikstof betekent het einde van de vee- en varkensteelt in Vlaanderen, is de vrees.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘Deze industriële crisis zal niet zomaar overwaaien’ Kan de Europese industrie een comeback maken, ondanks dure energie, pittige concurrentie uit China en het Amerikaanse subsidiebeleid om fabrieken naar de VS te lokken? “We moeten een verstandig Europees industrieel beleid voeren. Voor zonnepanelen zijn we te laat, maar in offshore windenergie hebben we een voorsprong”, zei Didier Reynders, Europees commissaris voor Justitie en Mededinging op de Trends Summer University.
Pensioen Pensioen Portugal schrapt belastingvoordeel voor buitenlandse gepensioneerden Portugal stopt vanaf volgend jaar met het verlenen van een belastingvoordeel aan buitenlandse gepensioneerden. Volgens premier Antonio Costa draagt de maatregel bij aan de stijging van de woningprijzen, terwijl Portugal te maken heeft met een vastgoedcrisis. Mede door de gunstmaatregel werd Portugal een aantrekkelijke bestemming voor gepensioneerde Belgen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid België is Europees kampioen erfbelasting Geen enkel Europees land int zoveel inkomsten uit erfenissen en schenkingen als België. En dat terwijl de trend in Europa meer en meer is om de erfbelasting af te schaffen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De oranje knipperlichten voor de Vlaamse begroting Elke coalitiepartner krijgt wat wils in het Vlaamse begrotingsakkoord. Een evenwicht in 2027 blijft mogelijk, al voelt ook Vlaanderen de negatieve gevolgen van de aanhoudende deficits van de voorbije jaren. De schuld blijft stijgen, de rentelasten wegen steeds zwaarder.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Privacy-activist Matthias Dobbelaere-Welvaert: ‘Digitale euro kan cash nog meer onder druk zetten’ De mogelijke komst van een digitale euro veroorzaakt stennis. Critici ontwaren er een anti-privacytool van Big Government in, bedoeld om de financiële transacties van gewone burgers in kaart te brengen. De privacy-activist en jurist Matthias Dobbelaere-Welvaert nuanceert, maar ziet ook zorgwekkende scenario’s.
Opinie | Julien De Wit Opinie | Julien De Wit 'Het lijkt wel alsof het Westen na de val van de Berlijnse Muur in 1989 in een soort slaap is gewiegd'
Magazine Magazine Is de Europese Centrale Bank te machtig geworden? Van monetair beleid tot geopolitiek en klimaatverandering, de verantwoordelijkheden van de ECB nemen toe.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: naar een populistisch opbod rond de staatsfinanciën De Vlaamse socialisten willen de begroting op koers houden door een overwinstbelasting op de banken. Premier Alexander De Croo (Open Vld) beweert dat België de goede richting uitgaat, ondanks een extra gat van 2 miljard euro in de begroting. Een tamelijk verontrustend en zelfs populistisch discours in de aanloop naar de laatste budgettaire opmaak van de Vivaldi-regering.
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos 'Europa is dogmatisch in zijn klimaatbeleid en kan noch het Amerikaanse ondernemerschap, noch het Chinese industriebeleid verslaan'