DOOR GRAS EN KOREN

Bij Electrolux wordt de integratie van de Benelux-divisie Outdoor Products tijdelijk uitgesteld. De Lembeekse afdeling kan zich volop concentreren op haar paradepaardje : de ecologische grasmaaier.

De volgende twee jaar sluit Electrolux, ’s werelds grootste producent van huishoudtoestellen, zo’n 25 fabrieken en 50 magazijnen. Door de reorganisatie bij de elektrogigant, die in 1996 met 105.000 personeelsleden een omzet haalde van 660 miljard frank, verliezen internationaal niet minder dan 12.000 mensen hun baan.

“Deze herstructurering zal geen invloed hebben op de bos- en tuinafdeling van de Zweedse groep,” zegt Edwin Wauters, divisiedirecteur van Electrolux Outdoor Products Benelux (goed voor een geconsolideerde omzet van 450 miljoen frank met 28 medewerkers) : “De operatie behelst hoofdzakelijk witgoedactiviteiten. Onze regionale outdoor products-cel is al sinds ’96 gereorganiseerd. Wel zal de nieuwe juridische structuur van de bos- en tuinactiviteiten in ons land tijdelijk worden uitgesteld. Eerst moet een studie de kansen op mogelijke synergieën bepalen.”

Op dit ogenblik brengt de buitendivisie van Electrolux vier merken op de markt : Husqvarna, Flymo, Partner en Jonsered. Voor elk productengamma bestaat een aparte vennootschap in België en Nederland, telkens op een andere locatie. Wauters : “Na een afslanking, die vorig jaar plaatsvond, bereiden wij nu per land een fusie voor tussen al deze vennootschappen. Bedoeling is dat het beheer van onze organisatie wordt verbeterd. Het is economisch niet verantwoord voor elk merk een apart secretariaat of een aparte verkoopafdeling te hebben. Heel wat activiteiten kunnen geïntegreerd worden. Normaal had deze juridische samensmelting met Lembeek als nieuwe hoofdzetel nog dit jaar moeten plaatsvinden. Maar het Zweedse hoofdkwartier heeft daar anders over beslist. De sanering van het witgoed gaat voor.”

Electrolux Outdoor Products Benelux kan zich dan ook volop storten op de nieuwe campagne rond zijn paradepaardje : de Solar Mower, een uitvinding van de Waalse ingenieur André Colens. Deze ecologische grasmaaier werkt geruisloos én autonoom op zonnepanelen. Volgens Wauters dé groeimarkt voor huishoudelijke toestellen. De machine lijkt sterk op een groene schildpad, die zonder enige hulp van buitenaf binnen een vooraf afgebakend gebied van maximaal 1200 m² het gras maait. Wauters : “Achteraf alles bijeenharken hoeft niet, want de superkorte sprietjes verdwijnen als een natuurlijke meststof in de ondergrond.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content