Deputy in poleposition

De speculaties over de opvolging van Johnny Thijs als CEO van bpost zijn volop aan de gang. In de opvolgingsrace lijkt directielid Koen Van Gerven in poleposition te vertrekken.

Juni 2013. De beursgang van bpost zit in de laatste rechte lijn. Een paar honderd geïnteresseerde beleggers komen naar Tour & Taxis voor de roadshow. En dan slaat de wet van Murphy toe: CEO Johnny Thijs, op de terugweg uit London, geraakt niet tijdig in Brussel, omdat zijn trein in panne staat. Het is geen vertraging van vijf minuten, hij staat muurvast in de Kanaaltunnel.

Toen wachten geen oplossing meer was, bracht Koen Van Gerven soelaas. Het directielid nam de presentatie van zijn CEO over. Van Gerven, grijzende haardos en strak in het pak, deed dat met brio en charisma, alsof hij nooit iets anders had gedaan. Uiteindelijk kwam, alsof een regisseur het vooraf had bedacht, Thijs binnenwandelen op het moment dat de vragenronde zou beginnen. Opvallend genoeg degradeerde zijn komst Van Gerven niet tot een onbenullige figurant. Zeker, Thijs was de onbetwistbare nummer één naar wie iedereen kwam luisteren, maar Van Gerven had als voorprogramma indruk gemaakt.

Januari 2014. Nu Johnny Thijs op vertrekken staat, gaat Van Gerven over de tongen als de mogelijke opvolger van de postbaas. Hij is niet de enige kanshebber. Het headhuntersbureau Russell Reynolds werkt aan een lijst met mogelijke externe en interne kandidaten. Andere interne managers die worden genoemd, zijn Peter Somers en Kurt Pierlot. Al viel in sommige kranten te lezen dat Van Gerven goede kaarten heeft. Dat is geen toeval. En daar zijn nog andere redenen voor dan die memorabele invalbeurt in Tour & Taxis.

Loyale deputy

Van Gerven werkt sinds 2006 bij bpost. Als lid van het directiecomité was hij onder meer verantwoordelijk voor de drastische reorganisatie van het postkantorennet, waarbij 700 kantoren werden gesloten. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor de uitbouw van het netwerk van postpunten in buurtwinkels en supermarkten. Ondanks het aanvankelijke protest werkt het postpuntensysteem naar behoren.

Van Gerven is daarnaast voorzitter van de raad van bestuur van bpost bank. Daardoor is hij een sleutelfiguur in het beheer van de bankactiviteiten van het postbedrijf, die een belangrijke factor zijn om de inkomsten van bpost te stabiliseren. Hij leidde ook enkele jaren de ICT-afdeling. Toen Baudouin Meunier ruim een jaar geleden vertrok en niet werd vervangen, kreeg Pierre Winand, de financieel directeur van bpost, het ICT-pakket toebedeeld. De taken van Koen Van Gerven omvatten sindsdien zowat alles wat met klantenrelaties te maken heeft. Behalve voor het verkoopnetwerk met postkantoren, postpunten en callcenters is hij sindsdien ook verantwoordelijk voor de zogenoemde mail solutions. Die behelzen de ontwikkeling van oplossingen voor briefwisseling.

Bij de vakbonden is op dit moment geen oordeel te horen over de mogelijke opvolger. “De beslissing om het kantorennetwerk te halveren, was een politieke beslissing”, zegt Jef De Doncker van ACOD. “Mijnheer Van Gerven heeft dat op correcte wijze uitgevoerd. Over zijn competenties om bpost te leiden, willen we geen commentaar geven.”

Internationaal cv

Naast zijn ervaring bij bpost heeft Van Gerven het juiste cv om Thijs op te volgen. Zo werkte hij al als CEO van een groot bedrijf voordat hij naar bpost verhuisde. Tussen 2001 en 2006 leidde hij de socialedienstengroep Acerta. Die zat toen midden in een reorganisatie, waarbij een tiental bedrijven actief in diverse domeinen zoals loonadministratie, sociale administratie en hr-consulting werden samengevoegd. Van Gerven stuurde die ingrijpende transformatie succesvol aan.

Van opleiding is hij handelsingenieur. Nadat hij zijn diploma aan de KU Leuven had behaald, toog hij naar de Verenigde Staten om een MBA te behalen aan Cornell University. Toen hij dat diploma in 1982 op zak had, begon hij bij de Generale Bank, nu BNP Paribas Fortis. Hij maakte er carrière en bleef er negentien jaar. Toen Van Gerven in 2001 naar Acerta vertrok, was hij voor Fortis Bank directeur-generaal van de regio Noordoost en behoorde hij tot het directiecomité Retail Banking België.

Aan Van Gerven kleeft niet meteen een politiek etiket. Hij stamt wel uit een katholieke en Vlaamsgezinde Leuvense familie. Wijlen zijn vader Lieven Van Gerven was professor fysica aan de KU Leuven en enkele jaren voorzitter van het Davidsfonds. Zijn zus Adinda Van Gerven is OCMW-raadslid in Brasschaat voor de N-VA.

ROELAND BYL, ILLUSTRATIE DAAN ROSSEELS

Koen Van Gerven werkte al als CEO van een groot bedrijf voordat hij naar bpost verhuisde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content