‘De weg klaarmaken om op missie te gaan’
Julie De Bie begon dit traject als facilitymanager bij de Spaanse retailer Inditex, maar ging op 1 december aan de slag als procurementmanager bij de Kortrijkse badkamerspecialist Van Marcke. Die wissel was de rode draad tijdens haar gesprekken met Frederik Berckmoes-Joos, executive partner strategic projects bij Moore Stephens. Voor hij bij het snel groeiende accountingkantoor aan de slag ging, had hij er al een carrière opzitten in de hotelsector en bij het leger. “Frederik heeft bij de para’s gewerkt”, zegt Julie De Bie. “Hij legde me uit hoe hij voor zijn team de weg klaarmaakte om op missie te gaan. Dat is belangrijk. De weg hoeft niet tot in detail uitgestippeld te zijn. Ik probeer dat nu toe te passen op de werkvloer door mijn voorbereidingen anders aan te pakken. Dat levert een volledig andere uitkomst. Als je de weg mooi klaarmaakt door meer informatie te geven, vragen te stellen en de verschillende partijen meer te betrekken, is het makkelijker om mensen mee te krijgen.”
Fredrik Berckmoes-Joos vult aan: “Je hebt directief en participatief leiderschap. Zeker in een vroege fase is het goed met je team participatief te werken, maar wel op een goed voorbereide manier. Als je elk dossier en elk project goed voorbereidt om voor jezelf richting in te bepalen, dan stap je sterker in het participatieve proces. Uiteraard krijg je dan bijkomende informatie van je team, maar enkele krijtlijnen die de ambities vertolken zijn geen overbodige luxe. Het directieve leiderschap is in sommige omstandigheden nog gepast, maar leidt in normale omstandigheden niet tot successen.”
Leer je in het leger toch niet vooral directief leiding te geven? “Ik heb in het leger vrij hardleers geleerd dat directief leiderschap zonder meer niet werkt, ook niet bij de para’s”, weet de ex-militair. “In bepaalde omstandigheden is er weinig ruimte om vragen te stellen en participatief met mensen om te gaan. Als die context duidelijk is, aanvaarden mensen dat. Bij de para’s heb je tijdens trainingen bijvoorbeeld wel ruimte voor betrokkenheid. Op die momenten kun je wel kijken hoe je je doelstellingen zal bereiken en kun je, in onderling overleg, de competenties van je mensen aanscherpen. Als de omstandigheden ernaar vragen kun je altijd nog terugvallen op meer directief leiderschap. Dat is ook bij Moore Stephens zo als er bijvoorbeeld een deal gesloten moet worden.”
Bij haar nieuwe werkgever wil Julie De Bie de juiste projecten kiezen en ervoor zorgen dat werk en privé meer in evenwicht zijn. Door gedreven bezig te zijn met je werk, bestaat het gevaar dat je eerst de tijd voor je zelf opoffert. Fredrik Berckmoes-Joos neemt de tijd om te herbronnen daarom op in zijn agenda en hij let op het ritme van zijn weekplanning. “Als iets een last wordt, dan leg je verkeerde accenten. Mijn agenda een beetje onder controle houden, vind ik heel belangrijk. Je moet ingrijpen als je voelt dat je tijdens een project energie verliest of wanneer je merkt dat je iets tegen je zin doet.”
Julie De Bie haalt energie en inspiratie uit kunst, cultuur en natuur. “Ik heb een kleine collectie Aziatische kunst en probeer die uit te breiden.” Frederik Berckmoes-Joos vindt het belangrijk om je vaardigheden in een totaal andere situatie dan je professionele omgeving toe te passen. Hij beheert naast zijn baan bij Moore Stephens een hotel in de Ardennen en hij is bestuurder in een ziekenhuis. “Je competenties inzetten in een andere context is heel boeiend. Je kan zoveel leren van andere invalshoeken en dat meenemen in je hoofdactiviteit.”
Young Leaders/Inspiring Mentors is een traject van de leiderschapsorganisatie Lead-In, dat een ervaren leider koppelt aan een jonge wolf. Elke week verklapt een van de 15 duo’s wat ze hebben geleerd.
Geïnteresseerd? Schrijf u dan in voor de volgende cyclus via info@lead-in.eu.
Benny Debruyne, fotogra?e Debby Termonia
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier