DE PASTEIKONING
Er zijn maar weinig Belgen die hun naam zien verschijnen in de Britse kwaliteitskrant The Financial Times. Benito Plasschaert, voor de vrienden kortweg Beni, kreeg zomaar eventjes een halve bladzijde, mét foto. Hoewel… volgens de letter van de wet is Benito Plasschaert Nederlander “jammer genoeg” vindt hij zelf. Waarom ? “Ik hoor de taal niet graag,” antwoordt hij met een licht Gents accent. “Mijn vader zei altijd dat ik langs de verkeerde kant van de dijk ben geboren.”
Plasschaerts vader bezat in Zeeuws-Vlaanderen twee slagerijen, maar Benito voelde er zelf niets voor om slager te worden. “Aan vers vlees heb ik geen voldoening, ik wou vleeswaren maken.” Drieëntwintig jaar geleden komt het eerste “gelukkige toeval” in zijn leven : hij ontmoet Nadya, zijn latere echtgenote en lid van de dierenrechtenorganisatie Gaia. Nadya is afkomstig uit Oostakker ; een verhuis naar Gent lijkt dus logisch.
“De eerste jaren hebben we het zéér moelijk gehad,” vertelt Benito Plasschaert. Vandaag draait zijn zaak wel goed over omzet wil hij niet praten, alles gebeurt in persoonlijke naam en komen de klanten van heinde en ver om zijn artisanaal gemaakte vleeswaren te kopen. “Alle 300 soorten vleeswaren, waaronder 60 verschillende pasteisoorten, worden door mezelf en mijn schoonzoon bereid in de achterkeuken. Ja, dat is dag en nacht werken. Maar ik doe het graag en ik beleef er voldoening aan.”
Desondanks staat zijn zaak te koop. “Ach, mijn vrouw heeft problemen met haar gezondheid en ik word een dagje ouder,” legt de 48-jarige Plasschaert uit. “Mijn rug doet pijn. Vroeger kon ik een half beest van 150 kilo versleuren, nu heb ik moeite met een zak bloem van 25 kilo. Dat is de leeftijd.” Aan stoppen denkt de Gentse pasteikoning evenwel niet. Sinds 1 juli verblijft het echtpaar Plasschaert nog tot midden augustus in het Bangkokse Oriental Hotel. “Ik leer hen Europese vleeswaren maken,” vertelt hij. Nadien wachten hem opdrachten in Brazilië en Australië. “Ik heb ook aanbiedingen uit de VS,” aldus Plasschaert, die zichzelf in de komende jaren als rondreizende food & beverage consultant ziet. Voor hoeveel hij zijn diensten en knowhow zal verhuren, weet hij nog niet. “In Bangkok doe ik het gratis. Als tegenprestatie krijgen mijn vrouw en ik overnachting en ontbijt gratis. Voor mijn volgende opdrachten zal ik een fee vragen. Maar ik moet nog uitmaken hoeveel.”
BENITO PLASSCHAERT De vleeswarenspecialist met het strooien hoedje trekt de wereld rond.
SOFIE DUTORDOIR (ELECTRABEL) Leidt het nieuwe departement communicatie van Electrabel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier