De onverbiddelijke verzoener

Stany Boone wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van de Oost-Vlaamse familiale bouwonderneming Bostoen. Boone, een telg van de familie achter Lotus Bakeries, is een kenner van familiebedrijven.

Bekwaam. Een bemiddelaar. Een verzoener. Een man met een brede visie. Kritische woorden over Stanislas (‘Stany’) Boone zijn schaars. Samen met zijn broers Karel en Matthieu heeft hij de beursgenoteerde koekjesfabrikant Lotus Bakeries groot gemaakt. Maar anders dan Karel, de gewezen VBO-voorzitter, treedt Stany nauwelijks voor het voetlicht. “Ik ben een man in de schaduw”, zegt hij. “Ik houd van discretie, ik heb geen publiciteit nodig. Ik ga voor de doelgerichtheid, niet voor het imago.”

Wie hem kent, bevestigt dat. En ze voegen eraan toe dat Stany een bijzonder competente bestuurder met een grote praktijkervaring is. Drie decennia, van 1968 tot 1998, was hij bij Lotus Bakeries verantwoordelijk voor de productie en diensten als engineering, kwaliteit en logistiek. De rolverdeling tussen de drie broers was goed afgelijnd. Matthieu deed de verkoop en de marketing, en Karel was de man van de algemene diensten, de financiën en de communicatie. De vierde broer, Johan, bleef buiten het bedrijf; hij had een tandartspraktijk. “In 1998 ben ik gestopt bij Lotus door hartproblemen. Die heb ik nog altijd”, zegt Stany Boone. “Ik heb nog vijf jaar halftijds gewerkt. Dat was minder stresserend, want ik was niet langer de operationele verantwoordelijke voor duizend medewerkers.”

Tweede leven

Op zijn 59ste begon Stany aan een tweede leven als bestuurder, hoofdzakelijk bij familiale ondernemingen. “Ik werd daarvoor gevraagd. Ik had ervaring, ik wou daar iets zinvols mee doen”, vertelt hij. In 2003 werd hij in Trends geportretteerd als ‘computer-Stany’. Het toenmalige Instituut voor Bestuurders, vandaag Guberna, had toen een computerprofiel van de ideale bestuurder ontwikkeld voor de West-Vlaamse textielonderneming Deslee. “Zijn profiel rolde uit de computer. We hebben toen naar de echte Stany gebeld”, zegt gedelegeerd bestuurder Jos Deslee. “Hij is nu tien jaar onafhankelijk bestuurder in onze onderneming. Hij werd een vertrouwenspersoon van onze drie familiale takken. Hij heeft al veel voor ons betekend.” Deslee looft onder meer de preventieve aanpak van Boone. Als in een bedrijf conflicten kunnen ontstaan, probeert hij die op voorhand in die kiem te smoren.

“Ik heb een vaardigheid om conflicten te vermijden”, beaamt Boone. “In familiale bedrijven opereren vaak dezelfde mensen in dezelfde omgeving. Je moet dan zeker conflictspiralen ontwijken. Via een bestuursmandaat, en als buitenstaander, kun je die problemen in kaart brengen en ze mee oplossen.”

Boordtabellen en cijfers

Procedures, structurering, aansturing en een continue follow-up via parameters. Ook Reginald Vossen, de gedelegeerd bestuurder van Business Angels Netwerk Vlaanderen, kan erover meespreken. “Stany wou steeds weer boordtabellen en cijfers zien. Als voorzitter van 2004 tot 2011 speelde hij een cruciale rol in de fusie van vier kleine netwerken tot de huidige organisatie.” Hij voorzag bovendien in zijn eigen opvolging. Hij is geen man die zich vastklampt aan zijn zitje.

Stany Boone wordt de nieuwe onafhankelijke voorzitter van de raad van bestuur van het Oost-Vlaamse familiale bouwonderneming Bostoen. Ook daar zal hij met zijn kennis van de sterktes en de zwaktes van familiebedrijven zijn waarde kunnen bewijzen. Maar dat hij Lotus Bakeries mee heeft omgevormd van een artisanale kmo tot een internationaal en professioneel gerund bedrijf, is een andere belangrijke troef van de nieuwe voorzitter.

Wolfgang Riepl, illustratie Jens Claessens

“Ik heb een vaardigheid om conflicten te vermijden. Zeker in familiale bedrijven moet je conflictspiralen ontwijken”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content