De ‘moordkledij’ van Uma Thurman: dé trend deze zomer?

Uma Thurman sloop er soepel en lenig mee over het witte doek: de zwart-met-gele sportkleding van Asics/Onitsuka Tiger. In de wereld van tai-chi was dit Japanse sport- en kledingmerk al bekend, maar nu wordt het een echte trend.

In Kill Bill I van de Amerikaanse cineast Quentin Tarantino verscheen actrice Uma Thurman, alias The Bride, in een felgele outfit met aan de zijkant de kenmerkende zwarte strepen van Asics/Onitsuka Tiger. Mooi assorti overigens met haar sneakers van het Japanse merk. Is Asics/Onitsuka Tiger in het land van de rijzende zon al bekend sinds midden vorige eeuw, dan geniet het sport- en kledingmerk in het Westen pas een ruime bekendheid dankzij die opmerkelijke verschijning in de bioscopen.

Met dank aan Tarantino

Volgens Katsumi Funakoshi, designer van Onitsuka Tiger, draagt Tarantino himself al lang de sneakers van het Japanse merk. Ook de legendarische kungfu-ster Bruce Lee was een fan. Deze schoenen ontketenden een ware rage. Het Japanse bedrijf bracht een limited edition op de markt – alleen verkrijgbaar in enkele zeldzame verkooppunten – die op amper één dag uitgeput raakte. Maar niet alle reeksen die het merk lanceert, worden druppelsgewijs geproduceerd. Deze zomer zullen we ongetwijfeld de lancering meemaken van de Fencing LA-schoenen. Nieuw – maar met een sterke vintage-knipoog – en in het groen-en-geel, de kleuren die dankzij de Braziliaanse vlag wereldwijd populair werden bij het trendgevoelige publiek.

Voor de happy few

Voor kleding wordt alleen de naam Onitsuka Tiger gebruikt. En het is in het kledingsegment dat het merk vandaag een collectie voor de happy few wil lanceren. De rijke Japanse traditie is het vertrekpunt. Onitsuka Tiger grijpt terug naar de eeuwenoude Yuusoku Monyou-weeftechniek. Een procédé waarmee je een motief herkenbaar op een stof kan aftekenen.

Maar Onitsuka Tiger toont ook zijn avant-gardistische kant door deze techniek op hedendaags materiaal toe te passen. Het resultaat is een trendy en elegante jas met motieven die verdacht veel doen denken aan de kimono’s waarmee de Japanse aristocratie zich duizenden jaren geleden tooide. De collectie heeft niks met joggingpakken te maken, ook al gaat het om ontspanningskleding met een exclusief karakter, waarbij je bijvoorbeeld een jeans kunt dragen. Deze nieuwe lijn, die vanaf de herfst via een tiental exclusieve Benelux-verkooppunten zal worden aangeboden, is er voor zowel dames als heren.

Olympische Spelen van 1976

Met de Yuusoku Monyou-lijn blijft Onitsuka Tiger ook trouw aan zijn sportieve roots. Het officiële uniform van het Japanse team tijdens de Olympische Spelen van Montreal in 1976, ontworpen door de oprichter van het bedrijf, Kihachiro Onitsuka, werd immers als voornaamste inspiratiebron gebruikt. De inmiddels 86-jarige oprichter is nog steeds heel actief binnen het bedrijf en tijdens de komende herfst zal hij als eerste een jas van de lijn Yuusoku-Monyou aantrekken.

Serge Vanmaercke

Quentin Tarantino draagt al lang de sneakers van Asics. Ook de legendarische Bruce Lee was een fan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content