DE MINISTER-VISSER
Vlaanderen verdubbelt de steun aan de tanende visserijsector. In Bredene en, vooral, Zeebrugge zullen ze daar erg tevreden mee zijn.
Waals minister-president Robert Collignon ( PS) heeft 150 miljoen frank veil voor het zieltogende Forges de Clabecq ; Vlaams Economieminister Eric Van Rompuy ( CVP) pompt dit jaar evenveel in de tanende Vlaamse visserijsector. Middels een Vlaams financieringsfonds voor de visserijsector maakt de Vlaamse overheid 150 miljoen frank vrij voor rentesubsidies en waarborgleningen. Dat geld moet het mogelijk maken om de verouderde vissersvloot te verjongen én jongeren aan te zetten om als Vlaams visser door het leven te gaan. En dat is dringend nodig, zo toonde een onderzoek van de Vlaamse regering.
De Belgische visserijsector, in de praktijk een Vlaamse aangelegenheid, plukt immers, gedwongen door een Europees quotabeleid, almaar minder vissen uit de zee. In 1955 vingen de Vlaamse vissers nog 72.428 ton vis ; vorig jaar was dat nog amper 29.700 ton. Het aantal vissersboten daalde van 457 in 1950 naar 150 in 1996. Van die 150 “Vlaamse” schepen zijn er dan nog vijftien in Nederlandse handen. En dat is één van de redenen waarom een derde van de Belgische visvangst nu al in buitenlandse havens wordt afgezet.
Louter cijfermatig hebben de Vlaamse vissers nochtans niet te klagen. Ondanks een mindere visvangst in 1996 steeg de omzet tot 3,5 miljard frank tegenover 3 miljard frank in 1995. De rendabiliteit komt echter in het gedrang omdat de Belgische lees : Vlaamse vissersvloot danig vergrijst. In 1987 was de gemiddelde leeftijd van een vissersboot zeventien jaar, in 1996 was dat al negentien jaar. Bovendien komen er nu jaarlijks nog amper twee nieuwe vissersboten in de vaart ; voor 1990 waren er dat ieder jaar nog negen.
De Vlaamse regering wil dat tij nu keren. Via het Financieringsinstrument voor de Vlaamse Visserij- en Acquacultuursector ( Fiva) kunnen jongeren waarborgen tot 90 % en rentesubsidies tot 5 % krijgen bij de overname van een schip. Op die manier hoopt de Vlaamse regering een verdere uitverkoop van de “Belgische” vissersvloot tegen te kunnen gaan ; een actie waartegen de Europese Commissie zich, dixit Eric Van Rompuy, niet zou verzetten.
Het nieuws zal vooral goed worden ontvangen in Zeebrugge en Bredene, twee kustgemeenten waar de visserij zorgt voor respectievelijk 22 % en 16 % van de totale tewerkstelling. In de Vlaamse vissserijsector werken 10.000 mensen waarvan 1200 op de schepen zelf ; de rest in veilingen en toeleveringsbedrijven.
Opmerkelijk toch : op dezelfde dag waarop de steunmaatregelen van de overheid aan de Vlaamse visserijsector publiekelijk werden, liet de Zeebrugse Visveiling weten een filiaal op te richten in de Britse haven van Milford. Zo kunnen de Vlaamse vissers hun tong uit de Ierse Zee vlugger kwijt. En kan de toevoer van vis naar Vlaanderen nog wat naar beneden.
ZEEBRUGGE De visserij zorgt voor een vijfde van de tewerkstelling.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier