De kracht van tegengestelden
Oyster Funds en Vector zijn twee minder bekende vermogensbeheerders. Hun beleggingsfilosofie staat lijnrecht tegenover elkaar.
Oyster Funds, dat 5,1 miljard euro aan activa beheert, is de Luxemburgse vermogensbeheerder van de Zwitserse privébank Syz Group. In België zijn ongeveer twintig fondsen van de groep beschikbaar, waarvan een tiental drie of meer Morningstar-sterren heeft. Bij de bekendste fondsen zitten producten die beleggen in Japanse en Europese aandelen. Die producten hebben de afgelopen drie jaar een nieuwe beheerder gekregen. Die overgang is goed verlopen. Hun prestaties werden almaar beter.
Oyster Japan Opportunities werd in 2013 overgenomen door Joël Le Saux, een ervaren beheerder die sinds 1996 portefeuilles met Japanse aandelen beheerde voor instellingen als Lazard, Crédit Agricole Asset Management en Crédit Suisse. Hij werkte ook meerdere jaren in Japan. Morningstar heeft de rating van het fonds opgetrokken tot vier sterren. De beleggingsfilosofie van Le Saux is gebaseerd op een fundamentele waardeselectie, met een zekere flexibiliteit in de kapitalisaties. De macro-economische conjunctuur speelt maar een beperkte rol in zijn strategie. Hij staat gunstig tegenover het toerisme (via hotels) en de bevolkingsgroei in steden.
De fondsen Oyster European Opportunities en Oyster European Selection werden in 2014 overgenomen door Michael Clements. Daarvoor beheerde hij bij Franklin Templeton het fonds Franklin European Growth Fund. De beheerde activa van dat fonds stegen tot meer dan 3 miljard euro, waarna het werd gesloten voor nieuwe inschrijvingen. Clements werkte bij Franklin Templeton samen met Claire Shaw, die er ook vertrok, om het beheer van het fonds Oyster European Mid & Small Caps op zich te nemen.
Geslaagde overgang
“Die overgang is nu volledig afgerond”, zegt Michael Clements. “We hebben de portefeuilles geherstructureerd en een nieuw team samengesteld dat beter aansluit bij onze filosofie.” Die overgang is pijnloos verlopen. Het fonds van Claire Shaw behoort zelfs tot de best presterende small- en midcapfondsen sinds begin dit jaar. “We aarzelen niet te beleggen in bedrijven die om de een of andere reden niet populair zijn. Eind vorig jaar investeerden we bijvoorbeeld in ondernemingen die actief zijn in Rusland”, stelt Clements. “Vandaag gaat onze aandacht naar groepen die zijn blootgesteld aan de opkomende markten of de oliesector. We brengen slechts zeer sporadisch wijzigingen aan in onze portefeuilles. We houden een positie aan tot de markt ons gelijk geeft.”
“Voordat we een aandeel kopen, moet het bedrijf aan een aantal eisen voldoen”, zegt Claire Shaw. “Het moet beschikken over een competitief voordeel, zijn financiële situatie moet solide zijn en het moet een hoge cashflow hebben. We verkiezen ondernemingen die een eenvoudige en duidelijk geïdentificeerde activiteit hebben boven complexe groepen. Een bedrijf dat in haar segment marktleider is, beschikt doorgaans over een zekere prijszettingsmacht. We controleren ook systematisch of wat de directie ons vertelt, overeenstemt met wat de leveranciers en de klanten van die groep zeggen. De meeste bedrijven vallen af in dat stadium van het selectieproces.”
Vector Funds
Vector Asset Management is een onafhankelijke Luxemburgse vermogensbeheerder die veertien jaar geleden werd opgericht door Thierry Vandeghinste, Werner Smets en Nils De Wit. De groep beheert meer dan 300 miljoen euro. Er zijn drie fondsen beschikbaar in België, waarvan er twee vijf Morningstar-sterren hebben. Ze zijn beschikbaar bij BinckBank en Keytrade.
Vector Navigator is het belangrijkste fonds van Vector. De beleggingsstrategie is gebaseerd op een kwantitatief model, met veertig criteria die elke week worden geactualiseerd. Vector Flexible heeft dezelfde portefeuille als zijn grote broer, met een gedeeltelijke bescherming tegen het marktrisico. “Naast institutionele cliënten worden onze fondsen gekocht door familyoffices, privébanken, onafhankelijke beheerders en zelfs dakfondsen. De activa die Vector Navigator beheert, zijn vervijfvoudigd sinds begin 2012”, onderstreept Thierry Vandeghinste.
Vanwege hun kwantitatieve model hebben de beheerders een voorkeur voor zeer liquide bedrijven, waarvan een meerderheid grote kapitalisaties zijn. “Onze posities veranderen gemiddeld om de zes maanden. Maar onze kostenstructuur is licht en we hebben een akkoord met onze bank die ons toelaat de kosten laag te houden”, aldus Werner Smets. “Voor de sectorale en de geografische verdeling van de portefeuille nemen we weinig risico’s ten opzichte van de referentie-index.” Toch volgen de beheerders hun model niet blindelings. Ze onderzoeken alle bedrijven die uit de wekelijkse screening komen.
Dit jaar waren de prestaties goed, maar dat was in 2008 heel anders. Vector Navigator kreeg toen zware klappen, omdat de positionering te sterk gericht was op lage waarderingen. “Die slechte prestatie heeft ons ertoe aangezet ons model te herzien en trendindicatoren toe te voegen. Daarmee kunnen we niet langer volledig tegen de trend van de markt ingaan. Sindsdien doorstaat ons fonds veel beter turbulente periodes op de markten.”
Frédéric Dineur
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier