DE CHARMES VAN DE KUST

Costa Blanca aan de top.

Fijne zandstranden of ruige natuur, verzengende hitte of de rust van ongerepte kreekjes, de Spaanse kunst kan alle soorten publiek verleiden… En, de vraag naar tweede huizen blijft de pan uitrijzen.

Van de favoriete bestemmingen prijkt de regio Alicante aan de Costa Blanca boven aan de hitparade. De redenen voor dit succes liggen voor de hand: het hele jaar door een aangenaam klimaat, de ontwikkeling van het luchtvervoer en de prijzen die, ook al stijgen ze, uiterst concurrerend blijven in vergelijking met het zuiden van Frankrijk of Italië.

“De huizenmarkt tierde welig tot de Golfoorlog,” legt Jean-Jacques Deprez uit, bestuurder van het Belgische bureau Deal, dat gespecialiseerd is in Frankrijk en Spanje. Wat betreft de vraag naar tweede huizen blijft de Costa Blanca het meest in trek. Het noorden van Alicante, van Altea tot Javea, biedt betoverende panorama’s in een groene en heuvelachtige omgeving. De prijzen liggen er behoorlijk hoog. Een nieuw luxeappartement (drie kamers) kan een maximale prijs bereiken van 11,25 miljoen frank. Een driekamerbungalow kost ongeveer 5 miljoen en een driekamervilla gaat voor een prijs van ruim 11 miljoen. Dit zijn maximumprijzen.

Het zuiden van Alicante heeft een veel vlakker landschap. De regio van Torrevieja maakt een uitzonderlijke ontwikkeling door en telt talloze noordelijke huiseigenaars… De prijzen blijken er een stuk redelijker te zijn: je kan er al een driekamerappartement kopen vanaf 2,7 miljoen frank terwijl een bungalow of villa (eveneens met drie kamers) voor respectievelijk 2,6 en 4 miljoen frank (minimumprijs) van de hand gaan. Registratiekosten (2,5%), BTW (7%) en lage interesten wisten liefhebbers snel over de streep te trekken, temeer omdat de kwaliteit van de woningen binnen enkele jaren tijd enorm verbeterd is. “De huizen hebben dezelfde afwerking als bij ons,” onderstreept Jean-Jacques Deprez.

Deze voorliefde voor de Spaanse kust heeft trouwens ook enkele Belgische promotors ertoe aangezet om hun geluk te beproeven. Dat geldt bijvoorbeeld voor B+ Villa’s, dat de regio van Marbella heeft gekozen (Costa del Sol) om een grootschalig vastgoedproject op te trekken met villa’s, appartementen en een hotel (zie Immotrends, 16 december 1999).

Ook in de voornaamste Spaanse steden is volgens Jones Lang LaSalle de vraag veel groter dan het aanbod, waardoor de prijzen omhoogvliegen. De makelaar schat dat de prijzen in 1999 op nationale basis zo’n 9% gestegen zijn. In december vorig jaar kwam de provincie Madrid, met een prijs van 73.000 frank/m², als duurste van het hele land uit de bus voor de aankoop van een nieuwe woning.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content