Crisis is kans voor Indiase ICT-sector

Van de 600 miljoen euro aan applicatieontwikkeling die Belgische bedrijven elk jaar uitbesteden, gaat ongeveer 150 miljoen euro naar Indiase ‘offshore’-bedrijven. Dat zegt Jef Loos van de outsourcingconsulent EquaTerra Morgan Chambers, die in België meer dan 50 bedrijven in hun outsourcingsprojecten begeleidt. De extra aandacht voor besparingen zal de Indiase bedrijven nog veel meer interesse bezorgen, voorspelt Jef Loos.

De Indiërs zijn vragende partij. In Hyderabad of Bangalore is momenteel geen sprake van ontslagen, maar wel van ‘evaluaties’ en ‘operationele efficiëntie’. “Een goede indicator zijn de aanwervingen bij de Big Firms, die 30 tot 40 procent omlaag zijn gegaan”, zegt Tosh Sheshabalaya, de oprichter van IndiaAdvisory, een onafhankelijke consultant die internationale bedrijven helpt om hun scenario’s over India op punt te stellen. Volgens Nasscom, de belangenorganisatie van de Indiase outsourcers, is 30 tot 40 procent van de omzet in de Indiase informatica- uitbesteding afkomstig van de financiëledienstensector. Nasscom heeft de prognoses van 30 procent groei voor dit jaar al verlaagd naar 21-24 procent en komt volgende maand nog met een update.

Tosh Sheshabalaya wijst erop dat veel van de Europese banken die nu in de problemen zitten, tegenstanders waren van offshore outsourcing. “Het ‘beschermen’ van onbestaande jobs – voor sommige adverteerde Fortis al twee jaar – zal snel minder belangrijk worden dan het redden van belasting-geld en van de jobs van de algemene en informaticadirectie”, voor-spelt hij.

India komt naar Europa

Bij Agoria vindt Christian Van Huffel, directeur van de ICT-sector, nog meer Indiase offshoring geen uitgemaakte zaak. “We verwachten geen lagere prijzen vanuit India. De lonen stijgen daar sneller dan hier en ook hun arbeidsmarkt droogt snel op. Outsourcing naar India en elders is vooral het gevolg van ons tekort aan gespecialiseerde mensen en expertise. Het is zeker geen mirakeloplossing. Integendeel. De ‘nabijheid’ tussen dienstverlener en klant is vaak noodzakelijk”, stelt hij.

Maar daar opent de crisis een tweede perspectief voor India. De grote spelers zitten op een berg cash: elk minstens op 400 miljoen euro, Infosys zelfs op 1,45 miljard euro, schatte BusinessWeek vorige week. Dat geld kunnen ze besteden aan acquisities om hun internationale distributie te versterken, zeker in Europa. Tosh Sheshabalaya: “In Europa is de IT-industrie meer gefragmenteerd dan in de VS en de Indiase bedrijven willen al langer minder afhankelijk worden van de VS.”

“Ik kan me voorstellen dat de druk groter wordt, nu de Amerikaanse en Britse economie zo zwak staan”, stelt Johan Quartier, vicepresident van de Belgo-Indian Chamber of Commerce and Industry. Managing director Bipim Nambiar van het Gentse offshoringbedrijf Applied De-velopment stipt wel aan dat de hindernissen aanzienlijk blijven voor de Indiërs: taalproblemen, kleinere contracten en langere beslissingstrajecten, vergeleken met de VS.

Belgische markt te klein

Ondanks de overname van Capco door Symphony in 2006 en eerder dit jaar van de Gentse supplychainspecialist S&V Management Consultants door Satyam, zal de belangstelling voor Belgische kampioenen beperkt zijn, voorspelt Jef Loos. “In offshoring heb je typisch één lokale werknemer voor elke drie in India. Stel dat een Indiër belangstelling had gehad voor een bedrijf als Dolmen – 1000 mensen – dan ging hij er eigenlijk van uit dat hij daarna 3000 Indiërs aan het werk zou kunnen zetten. Daarvoor zou hij de omzet van Dolmen moeten hebben verdrie- of verviervoudigen. Onwaar- schijnlijk. Overnamedoelen in België van tussen 100 en 300 mensen zijn ideaal.”

Tata Consulting Services, Infosys en Wipro hebben hier elk al een honderdtal medewerkers en Jef Loos ziet ze hun positie indirect nog versterken via internationale acquisities. “Ofwel doen de Indiërs tegen het midden van 2009 overnames tegen bodemprijzen, ofwel trekt de economie snel aan en gaan zij terug naar hun oude groei”, verwacht Tosh Sheshabalaya. Ondertussen maakte bank-verzekeraar Dexia bekend dat het twee IT-deals heeft gesloten in India. Satyam en Hexaware leveren 150 specialisten in applicatieontwikkeling, goed voor een contract van tien miljoen dollar per jaar.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content