Bruul & consoorten

Mechelen beschikt niet over een uitgebreide winkelmarkt. Het winkelaanbod concentreert zich in hoofdzaak op de winkelwandelstraat Bruul, op de Botermarkt (tussen Bruul en Kleine Bruul), in de aanpalende Geitestraat en op de iets verder gelegen IJzeren Leen.

De winkelspecialisten John Colin (JLW), Boris Van Haare (H&B) en Patrick Tacq (RSP Retail) zijn het roerend eens over de topligging : die is te situeren op de Botermarkt en op het stukje Bruul tussen die Botermarkt en de P&C-vestiging. De Botermarkt lag er enkele jaren geleden nog een beetje zieltogend bij, maar kende een heropleving na de komst van tophuurders als Hennes & Mauritz, Blokker en Mexx. C&A heeft er reeds langer een vestiging.

Net iets minder interessant als ligging zijn naar verluidt het stukje Bruul voorbij P&C en de Kleine Bruul (tussen de Botermarkt en de Grote Markt). De Geitestraat en de IJzeren Leen vormen volgens sommigen de Mechelse B-locatie. Anderen schatten de IJzeren Leen echter lager in. Die buurt heeft door de jaren heen de rol moeten lossen en hinkt nu achterop als pleisterplaats van een kwalitatief lagere klasse kleine zelfstandigen. De Grote Markt vormt de verzamelplaats van het horecagebeuren.

Mechelen heeft een goede, maar geen ijzersterke winkelreputatie. Het is een publiek geheim dat de meeste ketens in deze stad geen enorme omzetten binnenhalen. Daarvoor lijdt Mechelen te veel onder de concurrentie van Antwerpen en Lier, en zelfs van uit de kluiten gewassen dorpen als Heist-op-den-Berg.

GESMOLTEN DREMPEL.

De prijzen voor winkelvastgoed kenden in Mechelen een gevoelige terugval na de piekperiode 1991/1992. De huurprijzen voor een m² winkelvastgoed op topligging is sindsdien met zowat 15 % gedaald. Momenteel noemen de specialisten het prijsniveau “stabiel” en spreken ze over een gemiddelde prijs van 14.000 tot 16.000 frank per m² op Botermarkt en Bruul. Lager dus dan wat men in de Leuvense Bondgenotenlaan en Diestsestraat betaalt.

In werkelijkheid is de situatie zelfs nog minder rooskleurig. Mevrouw Smets van makelaarskantoor IMO is reeds jarenlang actief op de Mechelse vastgoedmarkt en beweert nooit te hebben meegemaakt dat er zoveel winkels op de Bruul (officieel en officieus) te koop of te huur stonden als nu. Er is volgens haar geen sprake meer van wachtlijsten van gegadigden voor een winkelpand. En de drempelgelden zijn fors gedaald. Voor zover ze nog bestaan.

En dan is er nog het probleem van het faliekant afgelopen winkelcentrumproject in het stadscentrum. Het pand werd in 1970 gebouwd, maar de ligging (achter de Botermarkt) is niet ideaal en de indeling is ingewikkeld en onpraktisch. Het groot aantal eigenaars van het pand maakt het vinden van een oplossing voor het zieltogende project niet makkelijk. En de huidige winkelsituatie in Mechelen vereenvoudigt de zaak zeker niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content