Bredero
1 jaar geleden. Deliverect is 3,5 jaar na de oprichting al 1,4 miljard dollar waard. Het Gentse softwarebedrijf krijgt die enorme waardering bij een kapitaalronde van 150 miljoen dollar opgekleefd. Deliverect maakt het voor horecazaken gemakkelijker onlinebestellingen via maaltijdbezorgers te verwerken. Dat segment boomt dankzij de coronacrisis. Bij de oprichters van Deliverect zitten twee ervaren ondernemers, Zhong Xu en Jan Hollez. Eerder heeft het duo al het succesvolle kassasoftwarebedrijf Posios opgericht, dat ze in 2014 hebben verkocht. Deliverect willen ze zelf uitbouwen.
Nu. Maaltijdbezorgers zoals Takeaway.com staan onder grotere druk om duurzaam rendabel te zijn, wat leidt tot een consolidatie en het terugschroeven van hun marketing. De groei van onlinebestellingen is daardoor niet meer zo explosief, maar nog altijd fors. Deliverect is gegroeid als kool. Het heeft in een jaar 135 miljoen bestellingen verwerkt. Dat is meer dan in de eerste 3,5 jaar. Het heeft wel, zoals veel techbedrijven, zijn strategie bijgestuurd. Deliverect is zeer snel gegroeid naar 500 medewerkers en wil nu eerder rendabel zijn dan groeien.
10 jaar geleden. De staalreus ArcelorMittal is van plan een aantal Luikse vestigingen te sluiten. Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt (PS) vindt dat onaanvaardbaar en dreigt met een tijdelijke nationalisering in afwachting van een overnemer. Dat verbaast, want Marcourt staat bekend als een ondernemingsvriendelijke socialist. Hij was de feitelijke trekker van het marshallplan voor de Waalse relance. Hij probeert ook met een zak subsidies en goedkope bedrijventerreinen Vlaamse kmo’s aan te trekken. Vlaamse ondernemers in Wallonië laten zich dan ook positief uit over Marcourt.
Nu. Jean-Claude Marcourt geldt jarenlang als één van de toppers van de PS. In Vlaanderen hoopt de N-VA dat hij een gesprekspartner is wanneer men over een nieuwe staatshervorming moet onderhandelen. De Luikenaar staat bekend als een overtuigde regionalist. Maar vanaf 2015-2016 begint Marcourts ster te tanen. Men verwijt hem betrokkenheid bij de graaicultuur bij de intercommunale Nethys. Zijn aanstelling als voorzitter van het Waals Parlement in 2019 geldt als een degradatie. Eind 2022 moet hij uit die functie ontslag nemen na een snoepreis naar Dubai.
20 jaar geleden. De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid en de fiscus voeren al een tijd een strijd tegen schijnzelfstandigen. Dat zijn zelfstandigen die meestal voor één bedrijf werken en alle kenmerken van een gewone werknemer hebben. Door met een zelfstandige te werken betaalt een bedrijf minder zware sociale lasten. Minister van Werkgelegenheid Laurette Onkelinx (PS) wil daar een einde aan maken en stoomt een wetsontwerp klaar dat duidelijke criteria voor het bepalen van schijnzelfstandigheid vastlegt. Zo kan iemand in een gezagspositie nooit een zelfstandige zijn.
Nu. Arresten van het Hof van Cassatie hebben de politieke bewegingsvrijheid in de strijd tegen schijnzelfstandigheid beperkt. De partijen bepalen zelf de manier waarop ze samenwerken, hetzij als werkgever en werknemer, waarbij de werkgever gezag uitoefent over de werknemer, hetzij in het kader van een zelfstandige samenwerking. Alles draait rond het principe van de wil van de partijen, aldus de uitspraken van het Hof van Cassatie in het jongste decennium. Als de zelfstandige en de werkgever een akkoord hebben, is het aan de fiscus om aan te tonen dat men aan belastingontwijking wil doen.
In Bredero blikt de redactie terug op de Trends van één, tien en twintig jaar geleden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier