BLIJFT DEME SOLO-SLIM SPELEN?
Dirk Boogmans is optimistisch over het behoud van baggerpoot Deme in handen van de huidige aandeelhouders ( Ackermans & van Haaren, CFE – elk 47,76% – en GIMV): “Tot 2004 is het orderboek goed gevuld met langetermijncontracten en deftige prijzen. Je zou dus goed gek moeten zijn deze cashcow af te stoten.”
Analist Serge Pattyn van KBC Securities erkent: “Als binnenkort de baggersector in Frankrijk wordt geliberaliseerd, heeft Vinci onmiddellijk een goede uitgangspositie om die markt in haar thuisland in te palmen.”
In die zin staat Boogmans – die een belangrijke rol speelde in de Vlaamse verankering van Deme – nog altijd achter het stand-alone-alternatief van de baggerfirma. Ook nu Boskalis opnieuw een bod heeft uitgebracht op Ham, waarmee de prelude van de baggeroorlog van vorig jaar opnieuw wordt herhaald.
Medeaandeelhouder Luc Bertrand (Ackermans & van Haaren) deelt het standpunt van Boogmans. “Wij zijn nooit verkoper geweest van ons belang in Deme. Boskalis heeft ons willen afhouden van een deal met Ham, en heeft met één van de drie grote Deme-partners ( Decloedt) onderhandeld om de zaken te bemoeilijken. Wanneer ik lees dat Deme vorig jaar bijna verkocht is, dan noem ik dat zeer slechte journalistiek.”
Al geeft Bertrand toe dat hij toen niet op dezelfde lijn zat met CFE-topman Boogmans. “Wij werden door HBG gevraagd als witte ridder. In ruil voor de fusie van Deme met Ham, zouden wij 45% krijgen in HBG. Als enige grote aandeelhouder zouden wij de volledige bouwgroep kopen voor minder dan wat Boskalis nu biedt voor de baggerpoot alleen. Maar CFE verschuift van de bouw naar een meer concessionele strategie, onder meer bij publiek-particuliere samenwerkingen. Voor hen is het niet zinvol om 200 miljard omzet te nemen in Nederland in pure bouwactiviteiten.”
Blijft Deme ook nu alleen? Ballast Nedam, nummer vijf op de wereldmarkt, werd door het Duitse Hochtieff al een tijdje in de etalage gezet. Maar voor een overname is geld nodig. Boogmans: “Een beursgang wordt voorbereid, maar behoort niet tot onze prioriteiten. De integratie van Baggerwerken Decloedt heeft haar tijd nodig. Bovendien is het beursklimaat niet ideaal. En zelfs als de fusie tussen Boskalis en HBG doorgaat, blijven wij nog altijd een sterke nummer twee in de sector.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier