BIEFSTUK EN BOEK
DAMME, JAAR DRIE.
Rik Decan heeft veel liefhebberijen: werken, het uitgeven van de Wie is Wie, eten met vrienden, Oostende, zijn elegante vrouw, picturale kunst, Vlaanderen, boeken, liberalen. Hij wilde een boekendorp in Vlaanderen. Dat is gelukt op 1 mei 1997. Het eerste plan was om Lissewege, deelgemeente van Brugge, uit te roepen tot Vlaams boekendorp. Burgemeester Patrick Moenaert had belangstelling, maar het dossier sleepte aan. Rik Decan: “Lissewege was perfect voor een klemtoon op boeken. In Damme heb je al de horeca, Jacob Van Maerlant en Uilenspiegel. De verkoopruimte in een spookdorp kost geen frank. Ik ben na het Brugse getreuzel naar Joachim Coens gestapt en die was enthousiast.”
De boeken vechten om ruimte met de gastronomie in Damme. Rik Decan: “Dat weerspiegelt zich niet meteen in de verhuringen. De huurprijs voor een boekhandelsruimte bedraagt 7000 tot 12.000 frank, nieuwe plekken zijn een lokaal in de dorpsschool en de kelder van een hoekhuis op de markt.” Het kerkdorp Damme telt 600 inwoners – en dertien boekenzaken. De fusiegemeente Damme heeft 10.900 inwoners. Rik Decan: “De gemeenteraad heeft bijzonder weinig belangstelling voor het boekendorp. Electoraal en populistisch is er geen eer mee te behalen. Voor de maandelijkse boekenmarkt met duizenden bezoekers wordt de markt niet autovrij gemaakt. De horeca wil dat de lekkerbekken per auto voor de deur afgeleverd en opgehaald worden.”
De maandelijkse boekenmarkt trekt gemiddeld 5000 belangstellenden en Rik Decan raamt het extra bezoekersaantal aan Damme per jaar op ten minste 75.000. Op het stripweekeinde van 1 mei waren er 25.000 bezoekers.
Joachim Coens is de voorzitter en Rik Decan de gedelegeerd bestuurder van de vzw Damme Boekendorp. De financiële situatie van de vzw is krap. De boekhandelaren dragen niet bij in de kosten en er moet gebedeld worden. De gemeente geeft niets, Belgacom betaalt, Roularta Media Group bezorgt voor 1,5 miljoen frank reclameruimte, de Nationale Loterij levert een half miljoen frank. Rik Decan: “De boekhandelaren klagen als échte middenstanders, dus dacht ik, ze zullen vertrekken. Maar neen, ze blijven. Standaard Boekhandel vertrok als uitzondering, wat prima ruimte openmaakte in de dorpsschool die meteen opnieuw verhuurd werd.” Het derde seizoen loopt en de belangstelling van de boekenantiquairs stijgt. De Brugse boekhandel Elmar-Van Lanschot met 800.000 boeken, komt erbij onder de kleine trap van het stadhuis.
Het aanbod in Damme volgt op overlijdens en erfenissen. Een bestelwagen vol boeken kan je kopen voor enkele duizenden frank. De boekhandelaar moet weliswaar het geld voorschieten, de boeken schiften en goed zitvlees hebben.
Frans Crols
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier