Belgische huiskamerkunst

Bank Delen is niet alleen een van de hoofdsponsors van Brafa. Ze exposeert ook zelf. De vermogensbankier heeft een unieke collectie Belgische hedendaagse abstracte kunst en vintage design opgebouwd.

Bezoekers van de Brussels Antiques and Fine Art Fair (Brafa) vragen wel eens de prijzen van wat er allemaal te zien is op de stand van Delen Private Bank. Dat is niet verwonderlijk, want het is altijd een opvallend elegante plek waarvan de smaak en de stijl perfect aansluiten bij het hedendaagse aanbod op de kunstmarkt.

Hoewel er niets te koop is, kan je op de stand genieten van de kunst en de stijlvolle zithoeken. De vermogensbankier laat op Brafa een deel van zijn collectie zien. Heel wat banken verzamelen kunst, maar Delen maakt een heel persoonlijke keuze van twee genres die zeer goed bij elkaar passen en naadloos aansluiten bij onze tijd. De bank verzamelt naoorlogse abstracte kunst uit België en vintage design.

“Onze verzameling is inderdaad niet erg vanzelfsprekend”, verklaart Filips De Ferm, lid van het directiecomité. “Eerst groeide de belangstelling voor de abstracte kunst. Ze kan soms wel 50 jaar oud zijn, maar toch is ze heel hedendaags. Maar er is meer. We verzamelen ze ook omdat de Belgische abstracten van na de oorlog nog betaalbaar zijn. Dat is belangrijk voor een bank. De vooroorlogse abstracte kunst is dat veel minder.”

“We kiezen ook bewust voor Belgische kunst omdat we een Belgische bank zijn. We kopen ze niet meteen als belegging, maar onrechtstreeks zorgen we wel mee voor de herwaardering van de Belgische kunstmarkt.”

In de collectie van Bank Delen zit onder meer werk van Paul Van Hoeydonck, Mark Verstockt, Guy Vandenbranden, Gaston Bertrand, Gilbert Swimberghe, Dan Van Severen, Cel Overberghe en Fernand Vonck. Tot voor tien jaar stond de belangstelling voor hun kunst op een laag pitje. Ondertussen is hun werk alom gezocht en zijn de prijzen spectaculair gestegen, maar, zoals De Ferm terecht opmerkt, nog altijd betaalbaar.

Het gaat ook om kunst met een internationaal karakter waardoor betere prijzen in het verschiet liggen. Het abstracte genre in de hedendaagse kunst is bovendien aan een revival bezig. Die comeback is ook verbonden met de herwaardering van vintage design. Die trend begon twintig jaar geleden. Ook op dat terrein is de collectiekeuze van Delen significant.

“Wij zijn geen handelaren”

“Het is zeker een persoonlijke keuze om ook vintage design te verzamelen”, zegt Anne-Sophie Delen, communicatieverantwoordelijke, die de verzameling samen met haar moeder Marie-Alix samenstelt. “Vroeger stonden er in onze kantoren antieke Engelse mahoniehouten meubels. We hebben daar wel iets van bewaard, maar evolueren graag mee met onze tijd. De keuze voor vintage design lag voor de hand en past perfect bij de abstracte kunst.”

“Design is niet onze business, wij zijn geen handelaren. We kopen voor de stijl en staan erop dat alles comfortabel is. We begonnen met de meubels van de Brusselaar Jules Wabbes, die toen nog niet zo duur waren. Nu kijken we ook naar design uit de jaren tachtig en willen we eventueel hedendaagse designers een kans geven. De designcollectie is niet louter Belgisch, ze is internationaal.”

Delen Private Bank pakt niet alleen op Brafa uit met schitterende decors, ook de interieurs van haar kantoren zijn stijlvol ingericht, bijna als woningen. Het gaat ook daar niet om een museale opstelling, dat is best ongewoon.

De internationale kunst- en antiekbeurs Brafa vindt plaats van 25 januari tot 2 februari in Tour & Taxis in Brussel.

PIET SWIMBERGHE

“We verzamelen de Belgische abstracten van na de oorlog omdat ze nog betaalbaar zijn. Dat is belangrijk voor een bank” Filips De Ferm, Bank Delen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content