België, een land van mogelijkheden

JOHAN VAN GEETERUYEN "We staan dicht bij de bedrijven waarin we beleggen." © GF

Fondsen die beleggen in Belgische aandelen, kunnen niet naast de kleine en middelgrote kapitalisaties kijken. “Op het eerste gezicht lijkt beleggen in Belgische aandelen eenvoudig, maar in de praktijk is dat niet zo.”

Kapitalisatiefondsen die beleggen in Belgische aandelen hebben een moeilijk jaar achter de rug. De beste fondsen hebben hooguit enkele procenten kunnen winnen. Over drie jaar bekeken kunnen de drie finalisten van de Morningstar Awards 2017 een gemiddelde jaarprestatie van meer dan 11 procent voorleggen. Over vijf jaar halen ze zelfs 16 procent.

De Bel-20-index, die rekening houdt met de herbelegde dividenden, heeft zijn hoogste niveau van vóór de subprimecrisis in 2007 nog maar onlangs weer bereikt. De meeste kapitalisatiefondsen die beleggen in Belgische aandelen hebben een beter parcours afgelegd. De twee genomineerde fondsen van Degroof Petercam Asset Management kunnen bogen op een geannualiseerd rendement van 3,9 procent (DPAM Invest B Equities Belgium) en van 3,5 procent (DPAM Capital B Equities Belgium). Ook de derde genomineerde, Axa B Fund Equity Belgium, haalde het voorbije decennium een gemiddeld rendement van 3,8 procent.

Fundamentele analyse

De twee producten van Degroof Petercam worden beheerd door Johan Van Geeteruyen en Dirk Pattyn. De strategie om de aandelen te selecteren op basis van een fundamentele analyse en de sterke focus op kleine en middelgrote kapitalisaties is voor beide producten gelijk. De portefeuille van DPAM Invest B Equities Belgium,de winnaar van de Morningstar Awards in de categorie Belgische aandelen, bestaat uit 35 à 40 posities, wat een aanvaardbare diversificatie is voor een kleine markt zoals de Belgische.

“Op het eerste gezicht lijkt beleggen in Belgische aandelen eenvoudig, maar in de praktijk is dat niet zo. Cliënten hebben de neiging te vergelijken met de markt, terwijl er niet echt een referentie-index bestaat”, zegt Van Geeteruyen. In de Belgian All Shares-index zitten veel bedrijven die hun maatschappelijke zetel niet in België hebben, terwijl de Bel-20 wordt gedomineerd door enkele grote kapitalisaties. Ze hebben een gewicht van meer dan 5 procent en zijn goed voor 70 procent van de Belgische beurskapitalisatie. De UCITS IV-richtlijn verbiedt zo’n risicoconcentratie. Zo is het niet toegestaan meer dan 40 procent van de activa te beleggen in posities die meer dan 5 procent van de portefeuille uitmaken.

Klein en middelgroot

“We zetten sterk in op kleine en middelgrote kapitalisaties”, vertelt Van Geeteruyen. “We staan dicht bij de bedrijven waarin we beleggen. Om de drie maanden hebben we een ontmoeting met de directieteams. Onze beleggingshorizon is ook vrij lang.”

Een van de aandelen in de portefeuille is Econocom. “De groep profiteert van de digitalisering en heeft een strategisch plan om haar marge te doen stijgen van 5 tot 8 procent tegen 2022.” Andere waarden zijn Melexis, EVS, Tessenderlo en IBA. Dirk Pattyn: “De protonentherapie is in opmars, terwijl de concurrenten van IBA het moeilijk hebben hun leveringstermijnen aan te houden. Dat toont duidelijk het concurrentievoordeel van IBA aan. Het aandeel is vrij duur, maar dat is gerechtvaardigd door de hoge winstgroei die van de groep wordt verwacht.” De beheerders hebben hun positie in UCB onlangs opgetrokken, nadat het bedrijf het patent op het geneesmiddel Vimpat met succes heeft verdedigd. Ze versterkten ook hun participaties in Ahold Delhaize en bpost, na de recente koersdalingen van die twee bedrijven.

De fondsen van Degroof Petercam beleggen weinig in sectoren als vastgoed en biotechs. “De risico’s zijn te hoog in vergelijking tot de potentiële winst. Onze blootstelling aan waarden zoals Galapagos, Ablynx, Celyad, Biocartis en MDxHealth beperken we sterk”, onderstreept Dirk Pattyn. “De biotechsector vertegenwoordigt hooguit 5 procent van onze portefeuille.”

Uitzonderlijke bedrijven

De portefeuille van het fonds van Axa Investment Managers wordt beheerd door Irina Topa-Serry. Hij is veel meer geconcentreerd, met 20 à 30 posities en een beperkte turn-over. “Ons doel is uitzonderlijke bedrijven te begeleiden gedurende hun hele ontwikkeling, niet om massa’s transacties te doen en op korte termijn te profiteren van de bewegingen op de markt. Wij willen waarde creëren voor onze cliënten.”

Ze wijst erop dat Axa B Fund Equity Belgiumhistorische posities heeft opgebouwd in bedrijven die sterke operationele prestaties blijven neerzetten, zoals Lotus Bakeries, Econocom, Kinepolis, Melexis en Telenet. “Onze beleggingen in die bedrijven lagen de afgelopen vijf jaar aan de basis van onze solide prestaties”, zegt Topa-Serry.

Small- en midcaps

De beheerders van Degroof Petercam geloven dat de vooruitzichten gunstig blijven voor Belgische aandelen. “Structureel zijn we onderwogen in largecaps en overwogen in kleine en middelgrote kapitalisaties, waarvan de koersen meestal sneller stijgen dan de rest van de markt”, zegt Johan Van Geeteruyen.

“Wij hebben een voorliefde voor ambitieuze bedrijven die organisch groeien in België en in het buitenland, en die soms ook overnames doen”, stelt Irina Topa-Serry. “Zulke bedrijven willen meer toegevoegde waarde creëren en hun rentabiliteit verbeteren. Ze kunnen goed presteren op de beurs, los van de economische cyclus. Wij zien ook mooie kansen in Belgische middelgrote kapitalisaties, vooral bij innovatieve familiebedrijven waar de belangen van de directie samenlopen met die van de minderheidsaandeelhouders.” De portefeuille van het fonds is beperkt blootgesteld aan sectoren zoals financiën, energieproductie en vastgoed.

Frédéric Dineur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content