Bank of England neemt ECB in snelheid
Terwijl de ECB in juni nog de rente verhoogde, moet ze nu snel het omgekeerde doen. Trichet maakte al duidelijk dat nog meer renteverlagingen mogen worden verwacht.
Vorige week zorgde de Bank of England voor een verrassing door de beleidsrente met maar liefst 150 basispunten te verlagen tot 3 procent, het laagste niveau in meer dan 50 jaar. De grootte van de renteverlaging is ongezien en brengt de Britse beleidsrente voor het eerst onder die in de eurozone.
De Britse economie zit al enige tijd in de kop van het peloton van Europese economieën die afglijden naar een recessie. De groeivertraging in Groot-Brittannië zal allicht dieper zijn dan die op het Europese vasteland en bovendien zijn de neerwaartse groeirisico’s groter. De Britse huizenmarkt maakt immers een correctie door die vergelijkbaar is met die in de VS, terwijl in de eurozone het huizenmarktprobleem beperkt blijft tot enkele lidstaten zoals Spanje en Ierland.
Maar ook voor de eurozone bestaat er nog weinig twijfel over een recessiescenario. De wereldwijde krediet- en liquiditeitscrisis is in september opnieuw in alle hevigheid losgebarsten en zowat alle belangrijke activiteitsindicatoren zijn sinds augustus in vrije val. De Europese Commissie publiceerde enkele dagen voor de renteverlaging haar nieuwe groeivooruitzichten. Volgens die laatste groeiprognose begon in de eurozone al in het tweede kwartaal een recessie en zal de reële bbp-groei in 2009 nauwelijks 0,1 procent bedragen. Het IMF stelde zijn één maand oude groeiprognose voor volgend jaar zelfs onverwachts bij tot -0,5 procent. De renteverlaging door de ECB met een halve procentpunt veroorzaakte dan ook slechts weinig animo op de financiële markten, zeker na de veel forsere renteverlaging in het Verenigd Koninkrijk diezelfde dag. Toch kan ook in Europa van een monetaire aardverschuiving worden gesproken. In vier weken tijd verlaagde de ECB de beleidsrente met maar liefst 100 basispunten, en dat terwijl de ECB in juni nog de rente verhoogde om de toegenomen inflatierisico’s het hoofd te bieden. Die renteverhoging moest toen vooral de looneisen van de op til staande loononderhandelingen intomen. Nu de geïndustrialiseerde economieën gelijktijdig in recessie gaan en ook de grondstoffenprijzen fors lager noteren, is het inflatierisico zo goed als geweken. De Duitse industriële productiecijfers kleuren dieprood en de kans is nu wel heel klein geworden dat het toonaangevende IG-Metall de komende weken een forse loonsverhoging uit de brand zal kunnen slepen. In zijn begeleidende persboodschap liet Trichet er geen twijfel over bestaan dat het economische plaatje sinds juni danig is veranderd en dat er de komende maanden bijkomende (forse) renteverlagingen mogen worden verwacht.(T)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier